Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Predviđeno pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH uspostavljanjem jednošalterskog sistema

13.10.2020.


Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, čiji je cilj stvaranje normativnih pretpostavki za privlačenje što većeg broja domaćih i stranih investicija.

Izmjene i dopune predviđaju pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH uspostavljanjem jednošalterskog sistema. U tom kontekstu, Federalna vlada izražava snažno opredjeljenje za pojednostavljenje postupaka registracije i jačanje transparentnosti u ovoj oblasti.

Jedna od novina je da se upis u registar društva, vođenje i održavanje registra u štampanom i elektronskom obliku i objavljivanje registracije vrši u skladu s propisima o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. Osnivački akt u formi elektronskog dokumenta sadrži potpise osnivača u skladu s propisima kojim se u Federaciji BiH uređuju elektronski potpis i elektronski dokument.

Kako je obrazloženo, nakon što je Vlada FBiH usvojila Reformsku agendu, identificirane su dalje aktivnosti usmjerene ka nastavku usklađivanja poslovnog okruženja i jačanju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH. S ciljem pojednostavljenja registracije poslovnih subjekata, Vlada se opredijelila za uspostavljanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata. S tim u vezi, uspostavljena je i interresorna radna grupa za analizu stanja, kreiranje i provedbu preporuka za uspostavljanje ovog sistema, a uz podršku Britanske ambasade i Grupacije Svjetske banke.

Vlada Federacije BiH je opredjeljena da nastavi ulagati napore s ciljem pojednostavljenja postupaka i jačanja transparentnosti u ovoj oblasti.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 08.10.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija