Zastava Srbije

ZAKON O RADU RS: Poslodavci inspektorima prikazuju evidencije o radnom vremenu koje prikazuju kraće vrijeme nego što zaposleni zaista radi

Poslodavci vode duple evidencije o prisutnosti rada radnika, jednu koja služi za obračun plate koja se zvanično isplaćuje i koja se pokazuje inspektoru prilikom kontrole, dok je stvarni rad radnika, odnosno vrijeme koje je proveo na radu duže od onog koje je zvanično prikazano.

Više

CENTRALNA BANKA UVELA STATISTIKU NA KVARTALNOJ OSNOVI

Prateći zahtjeve međunarodnih standarda statističkog izvještavanja, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je učinila korak naprijed u unapređenju statistike sektora Ostalih finansijskih institucija (sektor OFI) u BiH uvođenjem statistike na kvartalnoj osnovi umjesto dosadašnje na polugodišnjoj osnovi.

Više

NOVI ZAKON O UPRAVNOJ INSPEKCIJI: Neprijavljivanje radnika biće krivično djelo

Neprijavljivanje radnika biće krivično djelo. Tako će u novom zakonu o upravnoj inspekciji biti tretiran "rad na crno", najavljeno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Sindikat ima primjedbe na nacrt, a poslodavci će svoj sud dati nakon što detaljno analiziraju dokument.

Više

VLADE KANTONA NE POŠTUJU ODLUKE SUDA U STRAZBURU

Bosna i Hercegovina, tačnije vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Srednjobosanskog kantona (SBK) oglušile su se o još jednu presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i u roku koji im je ostavljen nisu isplatile potraživanja stara i više od 10 godina.

Više