Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NOVI ZAKON O UPRAVNOJ INSPEKCIJI: Neprijavljivanje radnika biće krivično djelo

12.08.2019.


Neprijavljivanje radnika biće krivično djelo. Tako će u novom zakonu o upravnoj inspekciji biti tretiran "rad na crno", najavljeno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Sindikat ima primjedbe na nacrt, a poslodavci će svoj sud dati nakon što detaljno analiziraju dokument.

 Ukoliko poslodavci ne budu plaćali porez i doprinose za radnike, novi zakon predviđa da se pored novčane kazne protiv poslodavca podnese i krivična prijava.

Premijer Srpske Radovan Višković uvjeren je da će novi zakon doprinijeti smanjenju sive ekonomije. Socijalni partneri, poručio je, dobiće priliku da učestvuju u njegovom kreiranju. Dokument pred poslanicima Narodne skupštine trebalo bi da se nađe početkom septembra.

- Do prijedloga zakona i oni koji propuste nešto da kažu o tom zakonu moći će da se uključe kada bude javna rasprava, a ja bih bio srećan da od 1. januara naredne godine imamo na snazi taj zakon - rekao je Višković.

Primjedbe su već dali u Sindikatu, ali resorno ministarstvo, kažu, ni jednu od njihovih zamjerki nije usvojilo. Zamjerili su Ministarstvu uprave i lokalne samouprave što u izradu Nacrta nisu uključili socijalne partnere.

- Inspektor je dužan da podnese prijavu ukoliko utvrdi da radnik nije prijavljen. Ovim zakonom je stvorena mogućnost, ali postupak i sudbina takve prijave nisu jasno precizirani, što znači da implicira i neke promjene drugih zakona - pojasnila je Ranka Mišić, predsjednica Sindikata Republike Srpske.

S druge strane, poslodavci podržavaju svaki vid borbe protiv sive ekonomije, ali poručuju da je sadašnje zakonsko rješenje dovoljno, samo ga treba primjenjivati.

- Smatramo da i sada imamo dovoljne zakonske regulative ali da kontrolni organi ne rade svoj posao. Mi nismo vidjeli Nacrt zakona, kada vidimo onda ćemo detaljnije komentarisati - istakao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Novim zakonom trebalo bi da bude regulisana i kontrola inspekcijskih organa, jer se mnogi privrednici žale da imaju problem sa preklapanjem opštinske i republičke kontrole.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić navela je da je da je cilj ovog zakona stimulisnje privrednika.

- Predviđene su i olakšice za nove poreske obveznike, odnosno male privrednike sa do pet zaposlenih koji se prvi put registruju. Inspektori prate, nalažu im mjere i edukuju ih. Ne kažnjavaju novčano jer smatramo da novi mali privrednici u početku ne mogu poznavati sve propise - navela je Rešićeva.

Osim zakona, sindikalci traže i povećanje minimalne plate, koja bi, po njima, trebalo da bude 550 KM.

Najniža plata, smatraju poslodavci, ne bi trebalo da se dogovara već da se izračuna. Ona, kažu, ne može biti viša od 50 odsto prosječne plate.

- Predlažemo da najniža plata bude 1.000 KM. Treba vidjeti kolika je prosječna plata, pa najnižu odrediti na osnovu prosječne a ne da tu bude "nekome majka, nekome maćeha", a istina bude na drugoj strani - dodaje Škrebić.

Kada je u pitanju povećanje plata, predsjednik Vlade smatra da su ozbiljni poslodavci u Srpskoj svjesni da ne mogu zadržati radnu snagu bez povećanja. Najavio je i da će biti razmotreni zahtjevi sindikalaca za povećanje minimalca, navodeći da poslodavci u tome vide problem jer jedan broj njih uplaćuje poreze i doprinose na najnižu platu a radnicima dodatna sredstva isplaćuju "iz koverte".

- Bune se jer će poreze i doprinose morati plaćati na veći iznos, a ne na 450 KM koliko sada iznosi najniža plata - navodi Višković.

Plate u Republici Srpskoj moraju da budu veće, poručili su u Sindikatu. To je jedini način, kažu, da se zaustavi odlazak radno sposobnog stanovništva.


IZVOR: RTRS, 09.08.2019.

Naslov: Redakcija