Zastava Srbije

ZAKON O FISKALNIM SISTEMIMA: Za neposjedovanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa propisane su novčane kazne od 2.500 do 20.000 KM za pravne subjekte, od 1.000 do 3.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike

S ciljem podsticanja poreznih obveznika da poštuju odredbe Zakona o fiskalnim sistemima ("Sl. novine FBiH", br. 81/2009) i izdaju račune i podsticanja građana da ih traže, te transparentnijem izvještavanju i osiguranju podataka za analizu i planiranje ekonomske aktivnosti u Federaciji BiH, Porezna uprava FBiH objavljuje podatke o broju fiskalnih uređaja i ukupnom evidentiranom prometu na području Federacije BiH.

Više

POTREBAN ZAKON O MEDIJIMA U BIH

BiH je hitno potreban zakon o medijima i jedna je od rijetkih zemalja u Evropi koja ga još nema, poručeno je na pres-konferenciji Mreže alumnista Škole za političke studije Savjeta Evrope, koju čine predstavnici medija, političara i nevladinih organizacija.

Više

INICIJATIVA ZA UKIDANJE PARAFISKALNIH NAMETA PRI OSNIVANJU PRIVREDNIH DRUŠTAVA I OBRTA U KANTONU SARAJEVO

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija uputila je Vladi Kantona Sarajevo, odnosno resornim ministarstvima, inicijativu za ukidanje parafiskalnih nameta pri osnivanju privrednih društava i obrta u Kantonu Sarajevo.

Više

RS: Postepeni privredni oporavak od polovine godine, potpuni u 2022. godini

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će negativan uticaj virusa korona najvjerovatnije potrajati i u prvoj polovini ove godine, ali da nakon toga i sprovođenja vakcinacije stanovništva očekuje postepeni privredni oporavak, a potpuni u 2022.

Više

VANJSKOTRGOVINSKA KOMORA BIH: Deficit u BiH u proteklih devet mjeseci veći od 1,6 milijardi KM

Vanjskotrgovinski deficit u poljoprivredno-prehrambenom sektoru BiH za devet mjeseci prošle godine iznosio je nešto više od 1,6 milijardi KM i veći je za osam posto nego u istom periodu 2019. godine, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Više