Zastava Srbije

VANJSKOTRGOVINSKA KOMORA BIH: Deficit u BiH u proteklih devet mjeseci veći od 1,6 milijardi KM

08.01.2021.


Vanjskotrgovinski deficit u poljoprivredno-prehrambenom sektoru BiH za devet mjeseci prošle godine iznosio je nešto više od 1,6 milijardi KM i veći je za osam posto nego u istom periodu 2019. godine, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Poljoprivredno-prehrambena industrija u BiH je za devet mjeseci prošle godine ostvarila izvoz u vrijednosti od nešto više od 647,8 miliona KM, što je više za 5,23 posto od istog perioda 2019., dok je uvoz iznosio nešto više od 2,26 milijardi KM, što je manje za 4,71 posto nego u prva tri kvartala uporedne godine.

U analizi Komore navodi se da je EU i dalje najznačajniji partner, s obzirom na to da je oko 40 posto izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda plasirano na ovo tržište, dok je 36 posto ovih proizvoda izvezeno u zemlje Cefte, 14 posto u Tursku, 2,43 posto u zemlje Efte, a 7,5 posto u ostale zemlje.

Kada je riječ o uvozu, na tržište BiH najviše se plasira poljoprivredno-prehrambenih proizvoda porijeklom iz EU, i to oko 62 odsto, zatim oko 31 odsto iz zemalja Cefte, Turske oko tri odsto, zemalja Efte 0,2 odsto, a ostatka svijeta 3,8 odsto.

Iz Komore navode da je u ukupnoj trgovini BiH sa inostranstvom za devet mjeseci prošle godine uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda imao udio oko 18 posto, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu oko osam posto.


IZVOR: Vebsajt Klix, 05.1.2021.

Naslov: Redakcija