Zastava Srbije

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Ocjenjivaće se ustavnost Zakona o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić najavio je da će u svojstvu predsjednika te institucije pokrenuti postupak ocjene ustavnosti Zakona o advokatskoj djelatnosti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 4/2019).

Više

U PRIPREMI NOVI ZAKONI O VISOKOM OBRAZOVANJU I O OSIGURANJU KVALITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU RS: Ključna načela reforme obrazovanja su racionalizacija, modernizacija i internacionalizacija

Republika Srpska bi do kraja godine trebala dobiti novi Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju, što je prva faza reforme u ovom entitetu. Reforma će biti zasnovana na tri načela: racionalizacija, modernizacija i internacionalizacija.

Više

OD 2020. GODINE ELEKTRONSKO DOSTAVLJANJE KNJIGA ULAZNIH I IZLAZNIH RAČUNA

Poreski obveznici u BiH od iduće godine knjige ulaznih i izlaznih računa dostavljaće isključivo elektronski, a uvođenje te novine Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH omogućiće lakše i brže otkrivanje privrednika koji krše propise.

Više

BIH ZA "PENALE" PLATILA VIŠE OD 60 MILIONA KM

Od 1998. godine do danas, Bosna i Hercegovina platila je više od 61 milion KM po osnovu tzv. penala, jer nije na vrijeme povukla kreditna sredstva koja su odobrile međunarodne finansijske institucije. Ovaj iznos mogao bi biti i veći ako vlast uskoro ne bude formirana.

Više