Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

BIH ZA "PENALE" PLATILA VIŠE OD 60 MILIONA KM

06.11.2019.


Od 1998. godine do danas, Bosna i Hercegovina platila je više od 61 milion KM po osnovu tzv. penala, jer nije na vrijeme povukla kreditna sredstva koja su odobrile međunarodne finansijske institucije. Ovaj iznos mogao bi biti i veći ako vlast uskoro ne bude formirana.

Blokada rada Parlamentarne skupštine je građane naše zemlje u ovoj godini koštala 6,5 miliona KM. Nerad i nemar političara moguće je iskazati u brojkama pa su tako iz budžeta BiH od 1998. do 2018. isplaćena sredstva međunarodnim kreditorima u iznosu od 55,3 miliona KM.

Ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić smatra da je žalosno što se novac troši nepromišljeno.

"Žalosno je dakle da mi trošimo milione na takve neke stvari, bacamo te pare u situaciji kad te pare, kad su ti novci daleko potrebniji penzionerima, ili da kažemo djeci koja panično traže i roditelji sredstva za liječenje vani. Dakle to je jedna stvar koja se konačno mora urediti i konačno postaviti pitanje odgovornosti svih onih koji su doprinijeli toj situaciji", istakao je Hurtić.

Lideri stranaka koji su osvojili najviše glasova na izborima više od godinu dana ne pokazuju spremnost za kompromis kojim bi vlast bila formirana. Za predstavnike opozicije to je klasična demonstracija političke neodgovornosti zbog koje se država bruka i baca silne milione.

Ministarstvo finansija Republike Srpske još nije odgovorilo koliko je tačno naknada RS isplatila po ovom osnovu u proteklom periodu. Zbog sporosti u implementaciji 74 projekta u Federaciji BiH u periodu od 1996. do 2018. godine isplaćeno je 31,2 miliona KM. U većini slučajeva, to su krediti namijenjeni za infrastrukturu u oblasti elektroenergetskog sektora i transporta.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 3.11.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija