Zastava Srbije

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: BiH mora da isplati stotine miliona KM u korist radnika

U "Službenom listu BiH" objavljeno je više od 200 presuda koje je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio u korist radnika u BiH još početkom godine, koje dostižu stotine miliona KM, a čiju isplatu vlasti u BiH godinama pokušavaju da izbjegnu.

Više

VLADA RS: Utvrđeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je, na 31. sjednici, održanoj u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća.

Više

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM SAVJETU BIH: Propisana posebna pravila za imenovanje na rukovodeće funkcije, ali i odredbe o ocjenjivanju koje bi bile u funkciji donošenja odluka o karijeri sudija i tužilaca

Iako je Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, izjavio da vjeruje da će sveobuhvatne izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 25/2004, 93/2005 i 48/2007) biti u proceduri do kraja ove godine, već sada je jasno da od toga neće biti ništa jer predložene izmjene tog zakona više od godinu dana se nalaze u Ministarstvu, i u ovom trenutku ne postoji ni minimum saglasnosti o tome kako pravosuđe u BiH treba da izgleda.

Više

ZAKON O UDŽBENICIMA KS: Predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) je pripremilo, a Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima KS kojim je predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji. Ovaj Zakon usvojen je sredinom jula ove godine i od strane Skupštine KS.

Više

USKORO PROJEKAT E-BEBA U RS: Predviđen upis beba u matične knjige rođenih odmah u porodilištu

Trčanje novopečenih roditelja od šaltera do šaltera da bi bebu upisali u matičnu knjigu rođenih, uskoro bi moglo da postane prošlost. Novi projekat e-beba predviđa da, umjesto roditelja, taj posao, nakon rođenja djeteta, odrade zdravstveni radnici i to već u porodilištu.

Više