Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ZAKON O UDŽBENICIMA KS: Predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji

02.08.2019.


Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) je pripremilo, a Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima KS kojim je predviđeno isključivo korištenje samo jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji. Ovaj Zakon usvojen je sredinom jula ove godine i od strane Skupštine KS.

U osnovnim i srednjim školama na području KS koriste se udžbenici sa "Spiska odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole", koji je donesen od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Shodno ovom spisku, za određene nastavne predmete odobreno je četiri, pet ili čak šest udžbenika. Međutim, ova praksa konačno bi mogla postati prošlost. Naime, Vlada KS utvrdila je Prijedlog zakona o udžbenicima KS koji predviđa praksu jedan predmet jedan udžbenik.

Nakon što je utvrđen Prijedlog zakona, Zajednica izdavača u BiH je poručila da "ne podržava praksu jedan predmet jedan udžbenik".

Prijedlog zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo razmatran je i usvojen na 11. Radnoj sjednici Skupštine KS, održanoj 15. jula ove godine. Zakon je dobio podršku 22 zastupnika a protiv su bila 4 zastupnika.

Nakon što je zakon prošao parlamentarnu proceduru iz resornog ministarstva nedavno je potvrđeno da će primjena ovog zakona započeti već od septembra tekuće godine.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da kantonalne vlasti pokušavaju uvesti praksu jedan predmet jedan udžbenik. Naime, u januaru 2018. godine zastupnici/ce u prethodnom sazivu Skupštine KS podržali su Nacrt zakona o udžbenicima, iako je bilo i mišljenja da taj "Nacrt u suštinu ne predstavlja dobru osnovu za izradu zakona", te da "interes izdavača ne treba biti prioritet Nacrta, već rješenje haotičnog stanja".

Nacrt ovog zakona sadržavao je 13 poglavlja u kojima su definisane "procedure odobravanja udžbenika i nadležnost Ministarstva" u toj proceduri, "ko može biti izdavač", "prava i obaveze izdavača", ko "ne može biti autor udžbenika", "način štampanja i distribucije udžbenika", "utvrđivanje najviše cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava" i dr.

Međutim, do početka školske 2018/2019. godine, od strane Skupštine Kantona Sarajevo pomenuti Zakon nije usvojen i ostao je u formi Nacrta.

U Sporazumu šestorke o pravcima djelovanja aktuelne Vlade KS navedeno je, između ostalog, i da Reforma prosvjetno-pedagoškog zavoda, koja podrazumijeva i unapređenje nastavnih procesa te "standardizaciju i utvrđivanje sadržaja udžbenika i drugih nastavnih sredstava", mora biti sprovedena. Usvajanje prijedloga zakona o udžbenicima bio je najvažniji korak ka realizaciji obećanja koje se odnosi na standardizaciju udžbenika.


IZVOR: Vebsajt Istinomjer, Selma Ašćerić, 30.07.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija