Zastava Srbije

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Neustavne pojedine odredbe Zakona o prekršajima RS

24. februara 2021. godine, održana Dvije stotine i šezdeset i šesta sjednica Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) u Banjoj Luci, na kojoj je, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima ovoga Suda, odlučivano o ustavnosudskim predmetima koji se tiču saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Republike Srpske, kao i o drugim stvarima iz oblasti redovnog poslovanja Ustavnog suda.

Više

ADVOKATSKA KOMORA FBIH: Nasumičnim odabirom postavljati branioce po službenoj dužnosti

Advokatska komora Federacije BiH uradila je Analizu podataka po predmetima odbrana po službenoj dužnosti, kojom je obuhvaćeno 20.916 predmeta u kojima su postavljeni branioci po službenoj dužnosti za sudove u FBiH i Sud BiH za period od 2013. do 2018. godine.

Više

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 17. sjednici nije usvojio zahtjev poslanika Zlatana Begića, Mire Pekić, Zukana Heleza, Branislava Borenovića, Damira Arnauta, Dragana Mektića, Nade Mladine, Nermina Nikšića, Vlatka Glavaša, Predraga Kojovića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Dženana Đonlagića, Envera Bijedića, Nenada Nešića i Mirjane Marinković-Lepić za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše.

Više

ZAKON O PROGLAŠENJU 1. MARTA DANOM NEZAVISNOSTI BIH: 1. mart 2021. godine neradni dan

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine ("Službeni list RBiH", broj: 9/95), državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade na Dan nezavisnosti. Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. mart obilježava se jedan dan i to na dan samog praznika.

Više