Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O BUDŽETU INSTITUCIJA BIH I MEĐUNARODNIH OBAVEZA BIH ZA 2022. GODINU: Nacrt zakona upućen Savjetu ministara BiH

31.05.2022.


Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu upućen je iz Ministarstva finansija i trezora BiH Generalnom sekretarijatu Savjetu ministara BiH u proceduru usvajanja.

"Nakon što je Savjet ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog budžeta (DOP) za period ‪2022-2024. godina stvoreni su uslovi za usvajanje Nacrta Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu", navedeno je u saopštenju.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda istakao je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem budžetui.

"Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za period ‪2022-2024. godina usvojen je ‪30. marta 2022. godine te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva finansiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo finansija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se dalje bez poteškoća nastavi procedura usvajanja budžeta", rekao je ministar Bevanda.

Na osnovu Ustava i zakona, Ministarstvo finansija i trezora BiH je tehnički izvođač u procesu donošenja budžeta.

"Nakon što Savjet ministara usvoji Nacrt Zakona o budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", pojašnjeno je u saopštenju.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi ‪1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od nedirektnih poreza za nivo BiH ‪865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 27.05.2022.

Naslov: Redakcija