Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA OD DUVANSKIH I OSTALIH PROIZVODA ZA PUŠENJE: Ugostitelji protiv zabrane pušenja jer će, kako tvrde, potpuna zabrana pušenja u kafićima i klubovima uticati na smanjenje prometa, što bi moglo dovesti do gašenja brojnih radnih mjesta

28.11.2017.


Ugostitelji iz Srpske zatražiće izmjene Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, jer će, kako tvrde, potpuna zabrana pušenja u kafićima i klubovima uticati na smanjenje prometa, što bi moglo dovesti do gašenja brojnih radnih mjesta.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić istakao je da će, ako nadležni ne prilagode Nacrt ugostiteljima, tražiti da primjena ovog zakona bar bude prolongirana za najmanje dvije godine, jer kako kaže, prvo treba poraditi na podizanju svijesti građana.

- Ne možemo primjenjivati pravila Evropske unije, čiji član nećemo postati za ko zna koliko godina. Osim toga, veliki broj stranaca dolazi u Srpsku za praznike upravo zbog toga što su neke stvari, poput pušenja cigareta u kafićima i klubovima, dozvoljene - kazao je Tatić.

Da će se zabrane pušenja u lokalima odraziti na pazar slaže se vlasnik jednog banjalučkog kafića Goran Torlaković, jer kako kaže stanovnici imaju običaj da konzumiraju cigarete uz kafu i piće.

- Htjeli mi ili ne zakon će biti donesen, ali se nadam da će ravnomjerno biti primjenjivan na sve - rekao je Torlaković.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS Darko Marković tvrdnje ugostitelja da će zbog zabrane pušenja biti zatvoren veliki broj lokala, smatra apsurdnim.

- Ugostitelji su se uplašili da će zbog zabrane pušenja imati slabiji promet, što nije tačno. Tako su na početku mislili i oni na zapadu, pa su se prevarili, jer se danas kod njih promet čak utrostručio - rekao je Marković.

Dodao da je novo zakonsko rješenje napravljeno prema svim standardima, a s ciljem smanjenja broj pušača.

- Namjera nam je da, između ostalog, smanjimo i izloženost nepušača, posebno djece duvanskom dimu - ukazao je Marković. Prema njegovim riječima, u Srpskoj svega 30 odsto stanovnika konzumira cigarete, dok će ostali, kaže, zasigurno podržati ovu zabranu.

Nacrt zakona, koji je u četvrtak usvojila Vlada RS, trebalo bi da se nađe već na idućoj sjednici Narodne skupštine RS. Prema nacrtu, u svim zatvorenim javnim mjestima neće biti dozvoljeno konzumiranje cigareta, a u ugostiteljskim objektima više neće biti odvojenih prostorija za pušače.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Danijela Stokanić, 24.11.2017.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija