Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Prijedlog zakona će omogućiti nabavku HPV vakcina i održati dostupnost vakcina protiv kovida-19

26.05.2022.


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim će se omogućiti nabavka HPV vakcina i održati dostupnost vakcina protiv kovida-19, naći će se na sjednici Narodne skupštine RS i vjerovatno će ga podržati svi poslanici, jer je riječ o dobrom prijedlogu koji ide u korist zdravlja svih građana Republike Srpske.

Rekao je ovo Duško Ivić, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku u NS RS, koji je ujedno i specijalista plastične hirurgije.

Naime, Vlada Republike Srpske nedavno je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim će se poboljšati zaštita stanovništva od zaraznih bolesti poboljšanjem nadzora nad pojavom zaraznih bolesti koje se dodaju na listu zaraznih bolesti i stanja značajnih za epidemiološki nadzor. Usvajanjem ovog prijedloga zakona omogućiće se dostupnost vakcine protiv humanog papiloma virusa i održati dostupnost vakcine protiv kovida-19.

"Vakcina protiv humanog papiloma virusa i vakcina protiv kovida-19 uvode se kao preporučene vakcine, s namjerom da budu dostupne licima kojima vakcinaciju preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine ili licima koja vakcinu traže na lični zahtjev", saopšteno je ranije iz Vlade RS.

Ivić je najavio da planira sazvati sjednicu Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku NS RS, najvjerovatnije u ponedjeljak, 30. maja, da bi se prodiskutovalo o ovom prijedlogu.

"Sjednicu ćemo svakako zakazati, to je naša obaveza. Kada smo razmatrali nacrt zakona imali smo zakazanu sjednicu, ali nije bilo kvoruma. Svakako će svi poslanici koji su iz domena medicine, ali i svi poslanici podržati izmjene ovog zakona", ukazao je Ivić.

Istakao je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dobar, te da ga treba podržati.

"Posebno dostupnost vakcine protiv humanog papiloma virusa i vakcine protiv kovida-19, koja nije obavezna, te štiti sva individualna prava osoba, da imaju slobodu da biraju da li žele da se vakcinišu ili ne. To je odličan prijedlog zakona koji ćemo mi podržati, tu nema priče", naveo je Ivić, ističući da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite dobro izanaliziralo te da svakako ovo treba podržati.

Kako je rekla Sonja Karadžić Jovičević, članica Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku NS RS, ovaj odbor je podržao čitav set zakona Ministarstva zdravlja.

"Od zakona o zdravstvenoj zaštiti, medicinske dokumentacije do osiguranja. Mi smo dali svoje komentare nadajući se da će oni biti ugrađeni u prijedlog zakona", rekla je Karadžić Jovičevićeva.

Dodala je da to znači da je Odbor za zdravstvo već podržao izmjene ovog zakona u formi nacrta.

"Već smo podržali da HPV vakcine i vakcine protiv kovida budu dostupne, kao i sve ostalo što se tiče imunizacije i sprečavanja širenja oboljenja i, ne daj bože, ali mi ljekari, ako se budu pojavljivale neke sljedeće bolesti za koje će postojati načini imunizacije i zaštite, naravno da ćemo podržati", ukazala je Karadžić Jovičevićeva.

Istakla je da je pitanje samo način nabavke, kvalitet skladištenja i transporta.

"Samo ćemo vidjeti da li će u prijedlogu zakona biti uvaženo ono što smo mi ranije predložili kada smo razmatrali nacrt zakona", navela je Karadžić Jovičevićeva.

Podsjećamo da HPV vakcina još nije dostupna u Republici Srpskoj, kao ni u FBiH, a predstavlja prevenciju nastanka raka grlića materice, koji u 99 odsto slučajeva izaziva humani papiloma virus (HPV).

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 24.05.2022.

Naslov: Redakcija