Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NAUČNOISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI I TEHNOLOŠKOM RAZVOJU: Utvrđivanje mjerila za ostvarivanje i finansiranje programa inovativnog preduzetništva i novih tehnologija

21.05.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju ("Sl. glasnik RS", br. 6/2012, 33/2014 i 66/2018 - dalje: Zakon) su prije svega terminološke prirode. Novom organizacijom republičkih organa uprave Republike Srpske, odnosno donošenjem novog Zakona o republičkoj upravi ("Sl. glasnik RS", br. 115/2018), Ministarstvo nauke i tehnologije transformisalo se u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, te je potrebno izvršiti izmjenu naziva Ministarstva u tekstu Zakona.

Primjenom Zakona uočen je problem nedostatka podrške razvoju inovativnog preduzetništva. Da bi se stvorile pretpostavke za dostizanje zacrtanih strateških ciljeva u oblasti nauke i tehnologije, bilo je potrebno pronaći nova rješenja. S obzirom na značaj i potencijal inovativnog preduzetništva, bilo je neophodno izmjenama Zakona utvrditi mjerila za ostvarivanje i finansiranje programa inovativnog preduzetništva i novih tehnologija. Republika Srpska, prepoznajući značaj inovativnog preduzetništva i novih tehnologija, boljim pravnim rješenjima daje mogućnost da se stvara snažnija veza između nauke i informacionih tehnologija, povoljnija klima za mlade ljude i buduće preduzetnike.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 16.05.2019.

Naslov: Redakcija