Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

IZMJENE ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA I O POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA KANTONA SARAJEVO: Policijski komesar prema novim uslovima neće moći biti neko ko je ikada bio član političke stranke ili je djelovao u političkom smislu

19.06.2019.


Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 1/2016 i 6/2019 - autentično tumačenje) i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 38/2018) bit će razmatrane na sjednici kantonalne skupštine.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Admir Katica ocijenio je da izmjene predstavljaju 'civilizacijski iskorak' te da će značajno unaprediti organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, a posebno kada je u pitanju vraćanje struke i integriteta u policijske redove.

- Uzimajući u obzir izvještaje Tužilaštva KS izvršena je analiza uposlenih u Upravi policije MUP-a KS kojom prilikom je utvrđeno da dvije trećine policijskih službenika nemaju adekvatnu stručnu spremu shodno radnom mjestu, a od rada policije direktno ovisi kvalitetan rad tužilaštava i sudova - ukazao je Katica.

Također, naveo je da će zakonom depolitizirati rad u policiji u smislu da policijski komesar prema novim uslovima neće moći biti neko ko je, kako je rekao, ikada bio član političke stranke ili je djelovao u političkom smislu.

Isti uslovi, naglasio je, vrijede i za članove Policijskog odbora, Nezavisnog odbor i Odbora za žalbe javnosti.

Katica ističe da se uprijedlogu izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima KS utvrđuje i sigurnost pozicija načelnika i inspektora u Jedinici za profesionalne standarde, jer je predviđeno da više neće postojati mogućnost da zbog određenih radnji koje poduzimaju u okviru svojih službenih zadataka trpe posljedice, odnosno da ih policijski komesar može premjestiti na drugo radno mjesto.

- Time se osigurava potpuna efikasnost i integritet postupka unutrašnjih istraga u Upravi policije MUP-a KS - zaključio je ministar Katica.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 18.6.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija