Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNAMA ZAKONA O ŽELJEZNICAMA RS: Sindikat ŽRS podržao plan penzionisanja radnika

16.10.2017.


Predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske Milijan Marković izjavio je da ova organizacija podržava najavljeno penzionisanje radnika Željeznica Republike Srpske, ali da to ne smije biti na štetu onih koji odlaze u penziju.

Marković je naglasio da penzionisanje sa 40 godina staža, kako predviđa Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Željeznicama Republike Srpske, ne smije značiti bilo kakvo umanjivanje penzija ili eventualno oduzimanje nekih drugih prava.

- Stav Sindikata željezničara je da je sasvim opravdano da ljudi koji imaju 40 godina staža dobiju mogućnost da ostvare punu starosnu penziju i da prepuste mjesta mlađim kadrovima - naglasio je Marković.

Marković je napomenuo da je Sindikat željezničara svjestan činjenice da su i željeznice iz okruženja prošle ili prolaze proces restruktuiranja.

- Sama reformska agenda propisuje restruktuisanje željeznica, kako u Srpskoj, tako i u FBiH. Neminovno je da taj proces nosi sa sobom i proglašavanje viška radnika i mi smo tu da zaštitimo interes svakog radnika pojedinačno, kao i interes svih zaposlenih - rekao je Marković.

Prijedlog zakona, koji je Vlada utvrdila na posljednjem zasjedanju, podrazumijeva da se stupanjem na snagu zakona riješi pitanje oko 260 radnika koji imaju potrebne godine staža, ali ne i potrebne godine života za penziju.

Riječ je uglavnom o radnicima izvršne službe, kojima se priznaje beneficirani radni staž, te ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restruktuisanja, mala je ili nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje.

Izmjene zakona predložene su u sklopu procesa restruktuisanja, koji se sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom, sa kojom Ministarstvo saobraćaja i veza i Željeznice vode pregovore za dobijanje kredita, kojim bi se postupak uspješno realizovao.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 14.10.2017.

Naslov: Redakcija