Zastava Srbije

NACRTI ZAKONA O OSNOVNOM I O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PREDŠKOLSKOM VASPITANJU I OBRAZOVANJU RS: Jasnije definisana pitanja realizovanja ekskurzija, škola u prirodi, baletskog obrazovanja i produženog boravka, koji je definisan na drugačiji način

16.05.2022.


Nacrt zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Nacrt zakona o zmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj uvode, između ostalog, kao novine vrednovanje kvaliteta rada, rekla je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović na održanoj javnoj raspravi u Bijeljini.

On je napomenula da je riječ o vrednovanju kvaliteta rada osnovnih škola, te o uvođenju standarda kvaliteta rada stručnih saradnika i onih koji se vezuju za nastavničku profesiju.

Cvijanovićeva je, prije početka javne rasprave u Bijeljini o ovim nacrtima zakona, rekla novinarima da su jasnije definisana pitanja realizovanja ekskurzija, škola u prirodi, baletskog obrazovanja i produženog boravka, koji je definisan na drugačiji način.

"U Republici Srpskoj sada 133 škole organizuju produženi boravak i neophodno je da se to pitanje definiše na bolji i kvalitetniji način", naglasila je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je regulisano i pitanje angažovanja podrške djeci koja ne govore službeni jezik konstitutivnih naroda.

"Sada imamo mogućnost da angažujemo nekog ko ima jezičku kompetenciju djeteta određene nacionalne manjine. To je zaista velika novost", istakla je ona.

Ona je dodala da je ovim zakonom uređeno i organizovanje proširene djelatnosti u osnovnoj školi poput učeničke zadruge i prodškolskog programa.

Cvijanovićeva je rekla da su javne rasprave o ovim nacrtima zakona organizovane jer je riječ o djelatnosti od opšteg interesa, te da su prethodnih dana organizovane i u Banjaluci i Istočnom Sarajevu

Igor Stojanović, vođa projekta "EU za civilno društvo", koji pruža tehničku asistenciju Ministarstvu prosvjete u realizaciji konsultacija sa organizacijama civilnog društva u vezi sa nacrtom ova dva zakona, rekao je da ovaj projekat jača kapacitete institucija da osnaže saradnju sa organizacijama civilnog društva.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 13.05.2022.

Naslov: Redakcija