Zastava Srbije

PORODIČNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Unapređena zaštita prava i interesa djeteta, preciznije uređeni imovinski odnosi supružnika, uvodi se institut porodičnog doma, a redefiniše institut usvojenja

14.02.2023.


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su, na Petoj posebnoj sjednici, u Banjoj Luci, Porodični zakon Republike Srpske.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović je, obrazlažući ovaj zakon, rekao da su znatno unapređena zaštita prava i interesa djeteta, preciznije uređeni imovinski odnosi supružnika, da se uvodi institut porodičnog doma, a redefiniše institut usvojenja.

On je naveo da se posebno unapređuje u pogledu održavanja ličnih odnosa sa djetetom, vršenja roditeljskog prava i prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja.

"Preciznije su uređeni imovinski odnosi bračnih supružnika, a posebnu novinu predstavlja uvođenje instituta porodičnog doma, koji uživa poseban pravni režim u slučaju prestanka braka ili zajednice života roditelja maloljetnog djeteta", rekao je ministar Bukejlović.

On je dodao da je redefinisan i institut usvojenja sa ciljem da se unaprijedi i precizira ocjena podobnosti lica koja žele da usvoje tuđe dijete, odnosno djeteta za usvajanje, kao i da proces usvojenja bude efikasan u pogledu zaštite interesa djeteta bez roditeljskog staranja.

Ministar Bukejlović je rekao da ovim aktom prošireno polje pravnih dejstava koja se priznaju za vanbračnu zajednicu.

"Preciznije, minimalan iznos za izdržavanje djece korigovan je u smislu da se ono određuje u fiksnom novčanom iznosu, ali da iznos izdržavanja određen u skladu sa odredbama ovog zakona ne može biti manji od 15 odsto od prosječne neto plate u Srpskoj za svako izdržavano lice, niti veći od 50 odsto od ukupnih mjesečnih prihoda davaoca izdržavanja za sva lica koja traže izdržavanje", rekao je Bukejlović.

Osim uvođenja novog instituta "Pravo na porodični dom", upravljanja i raspolaganja njime s ciljem najbolje zaštite i interesa djeteta, preciznije je definisana imovina bračnih supružnika, na način da imovina koju bračni supružnik ima u času zaključenja braka ostaje njegova posebna imovina.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 09.02.2023

Naslov: Redakcija