Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSREDOVANJU U ZAPOŠLJAVANJU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI: Dužina trajanja prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike sa najdužim stažom je sa 12 produžena na 24 mjeseca. Povećana je i visina novčane naknade koja iznosi - za lica koja su radila do 15 godina 45 odsto prosječne plate koju su ostvarivali prije prestanka radnog odnosa, odnosno 50 odsto plate za lica sa 15 i više godina staža

08.07.2019.


Narodna skupština usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, uz Zaključak o upućivanju u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je cilj Nacrta zakona dobijanje preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada u Republici Srpskoj.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske ovo zakonsko rješenje, on je naglasio da je neophodno razdvajanje ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, a s ciljem dobijanja preciznih podataka o ponudi radne snage na tržištu rada Srpske, što je definisano kao jedan od operativnih ciljeva u Strategiji zapošljavanja od 2016. do 2020. godine.

- Maksimalna dužina trajanja prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike sa najdužim stažom je sa 12 produžena na 24 mjeseca. Povećana je i visina novčane naknade koja iznosi - za lica koja su radila do 15 godina 45 odsto prosječne plate koju su ostvarivali prije prestanka radnog odnosa, odnosno 50 odsto plate za lica sa 15 i više godina staža - precizirao je Milunović.

On je naveo da je predložena izmjena formule za izračunavanje najniže garantovane novčane naknade koja je trenutno 30 odsto prosječne plate za prethodnu godinu, što nominalno iznosi oko 256 KM, na 80 odsto najniže plate u Republici za tekuću godinu, što nominalno iznosi oko 360 KM, odnosno, povećanje za više od 100 KM na mjesečnom nivou.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 03.07.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija