Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O REPUBLIČKOJ UPRAVI RS: Predviđeno pripajanje Republičkog deviznog inspektorata Poreskoj upravi Republike Srpske, zbog korišćenja jedinstvene i napredne "SAP" informacione tehnologije

08.06.2022.


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske, usvojili su Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku.

Zakonom je predviđeno pripajanje Republičkog deviznog inspektorata Poreskoj upravi Republike Srpske, zbog korišćenja jedinstvene i napredne "SAP" informacione tehnologije, istakla je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić.

"Planirano je pripajanje i radi bolje i racionalnije organizacije republičkih organa uprave, kojom bi radnici obje uprave dijelili ista sredstva rada, vršili jedinstvena ugovaranja i plaćanja dobavljačima, te smanjili administriranje", rekla je ministarka Jujić u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

Navela je da je analiza djelokruga rada i nadležnosti Republičkog deviznog inspektorata, koju je izvršilo Ministarstvo finansija, pokazala da postoji visok stepen usko povezanih nadležnosti, odnosno djelokruga rada Poreske uprave Republike Srpske i Republičkog deviznog inspektorata.

"Stoga se ovim zakonom predlaže da Poreska uprava, koja raspolaže neophodnom kapacitetima, preuzme poslove iz nadležnosti Republičkog deviznog inspektorata, a sve radi racionalnijeg i ekonomičnijeg poslovanja", istakla je ministarka Jujić.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, 02.06.2022.

Naslov: Redakcija