Zastava Srbije

UREDBA O PROPISIVANJU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA NA PODRUČJU RS: Novčane kazne za prekršioce Uredbe, u zavisnosti od toga da li je riječ o preduzetniku, privrednom društvu ili odgovornom licu u privrednom društvu, kreću se u rasponu od 5.000 KM do 10.000 KM

07.04.2020.


Ministar trgovine i turizma Suzana Gašić rekla je da je namjera Vlade Republike Srpske da se zadrži stabilnost u snabdijevanju, kao i snabdjevenost tržišta svim osnovnim životnim namirnicama u Republici Srpskoj.

"Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 30/2020 - dalje: Uredba), kojom je propisala ograničenje marže za svu robu i proizvode navedene u Uredbi. Trgovci koji trguju sa ovim poizvodima formiraće cijene imajući u vidu procenat marže koju su imali na dan 5. marta ove godine. Svi trgovci koji prekrše ovu Uredbu biće novčano kažnjeni u iznosima od 5.000 KM do 10.000 KM", navela je Gašićeva.

Ona je podsjetila da je riječ o Uredbi koja mijenja prethodnu, donesenu 18. marta, a kojom su bile ograničene cijene određenih proizvoda i robe na tržištu. Prema njenim riječima, stekli su se uslovi da se postojeća Uredba izmijeni na način da se od danas za robu i proizvode koji su navedeni u Uredbi ograniči procenat marže.

Gašićeva je istakla i da Vlada ulaže sve napore da pomogne djelatnostima čiji je rad ugrožen zbog krize uzrokovane virusom korona. "Mjere koje je Vlada već donijela odnose se na sve oblasti koje su pogođene, među kojima su i ugostiteljstvo i turizam, koje su specifične i najviše pogođene", rekla je Gašićeva. Ona je naglasila i da poslodavci koji budu otpustili radnike zaposlene na neodređeno vrijeme ne mogu da očekuju pomoć od republičkih organa.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo trgovine i turizma RS, 02.04.2020.

Naslov: Redakcija