Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O MUZEJSKOJ DJELATNOSTI: Propisana je obaveza digitalizacije muzejske građe, dokumentacije i registrovanih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa

05.10.2021.


Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, postojeća rješenja u oblasti muzejske djelatnosti usaglašena su sa međunarodnim i evropskim standardima u ovoj oblasti.

Propisana je obaveza digitalizacije muzejske građe, dokumentacije i registrovanih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

“Sve muzejske ustanove će, kao mjeru zaštite muzejske građe, biti obavezne da vrše prevođenje podataka o muzejskoj građi iz analogne u digitalnu formu, kao i podatke i dokumentaciju o kulturnom dobru”, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Predviđena je izrada određenih pravilnika, koji bi olakšali proces upisa elemenata na listu nematrijalnog kuturnog nasljeđa Republike Srpske, te postupak predlaganja nematerijalnog kulturnog nasljeđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Novi zakon reguliše još jednu bitnu oblast, a to je polaganje stručnih ispita na teritoriji Republike Srpske.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 30.09.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija