Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O OBRAZOVANJU ODRASLIH: Nacrt zakona upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana

05.10.2021.


Osnovni cilj Nacrta zakona o obrazovanju odraslih je podizanje kvaliteta obrazovanja odraslih, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

“Ovim zakonom je jasno formulisano da formalno obrazovanje odraslih za zanimanja 3. i 4. stepena mogu da obavljaju isključivo škole koje se nalaze u mreži škola i imaju odobrenje za izvođenje NPP za redovno obrazovanje učenika, jer su one sve, i javne i privatne, dovoljno opremljene, infrastrukturno i kadrovski, da na najbolji mogući način mogu da obavljaju poslove prekvalifikacije, dokvalifikacije i usavršavanja”, rekla je ministar Natalija Trivić.

U tom smislu ona je pojasnila da mreža škola pokriva teritoriju cijele Republike i nije potrebno da se vid obrazovanja koji dozvoljava vertikalnu prohodnost, obavlja u ustanovama registrovanim isključivo za obrazovanje odraslih, koje se otvaraju u skladu sa potrebama tržišta rada, a smisao im je sprovođenje javno važećih programa osposobljavanja prema zahtjevima poslodavaca.

Novim zakonom regulisano je i trajanje programa osposobljavanja prema broju časova, regulisana je obaveza evaluacije programa i definisano je važenje odobrenja za obrazovanje odraslih i način kontrole organizatora obrazovanja odraslih.

Rješenja više neće biti trajna, već će se svake četiri godine provjeravati ispunjenost uslova za svaki program osposobljavanja ponaosob i vršiti produžavanje važenja Rješenja ili njegovo oduzimanje.

Nacrt zakona je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske i upućen je u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo prosvjete i kulture RS, 30.09.2021.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija