Zastava Srbije

ZAKON O POREZU NA DOHODAK: Iako su prema Zakonu svi koji izdaju stanove ili poslovne prostore u zakup drugim licima obavezni da podnesu poresku prijavu za porez na dohodak od kapitala, toga se malo ko pridržava. Na ostvareni dohodak od zakupa ili podzakupa pokretne i nepokretne imovine plaća se porez po stopi od deset odsto, bez obzira na to da li se radi o izdavanju imovine za stanovanje ili poslovnog prostora

02.10.2017.


Stanodavci kako bi izbjegli plaćanje poreza, a podstanari u strahu da im gazde ne povećaju kiriju, mahom bježe od sklapanja ugovora o zakupu stana, otvarajući tako prostor za bezbroj nerazjašnjenih situacija i konflikata.

Iako su prema Zakonu o porezu na dohodak ("Sl. glasnik RS", br. 60/2015 i 5/2016 - ispr.) svi koji izdaju stanove ili poslovne prostore u zakup drugim licima obavezni da podnesu poresku prijavu za porez na dohodak od kapitala, toga se malo ko pridržava. Stanovi se obično izdaju bez mnogo pitanja, a cijene kirije određuju bez ikakvih pravila. Ugovori o zakupu pominju se tek kada se neka od strana osjeti oštećenom.

Sonja Brkić, koja je prije nekoliko godina u Banjaluku došla da studira, kaže da je u svom podstanarskom stažu prošla "sito i rešeto" i to sve zbog nerazjašnjenih stvari sa gazdama.

- Više puta su moji roditelji od vlasnika stanova tražili da potpišemo ugovor o zakupu stana, međutim, niko od njih to nije želio da uradi, navodeći niz razloga. Između ostalog, prijetili su i većom kirijom - ukazala je Brkićeva.

Iz toga su, dodaje, proizlazile mnoge neugodne situacije.

- Gazdarica jednog stana, koji je bio u sklopu kuće, isključila mi je grijanje u decembru, jer je vani bilo sunčano. Osim toga, u drugom stanu, koji je bio kompletno namješten, poslije nekoliko dana mog stanovanja gazdarica mi je odnijela frižider, pod izgovorom da joj je potreban jer se ovaj uređaj pokvario u njenoj kući - ispričala je Brkićeva, dodajući da ovih situacija ne bi bilo da je imala potpisan ugovor sa gazdama.

Stanodavac iz Prijedora kaže da nikad s podstanarima nije potpisivao ugovor, jer to iziskuje i vremena i novca.

- Sa podstanarima se dogovorim sve u četiri oka i to je to. Do sada nikad nisam imao problema s njima. Ako odlučnim da povećam kiriju ili bilo šta drugo, podstanara obavijestim mjesec prije, tako da ako mu se ne sviđa, može tražiti drugi stan - rekao je ovaj Prijedorčanin.

Da je jako malo interesovanje stanodavaca za potpisivanje ugovora sa podstanarima potvrdila je i predsjednica Notarske komore RS Slada Ivelić.

- Potpisivanjem ugovora podstanari, ali i stanodavci zaštićeni su od raznih rizika - rekla je Ivelić.

Prema podacima Poreske uprave RS, u 2016. godini naplaćeno je 8,93 mil KM poreza na dohodak od kapitala, dok je u prvih osam mjeseci 2017. godine po istom osnovu naplaćeno 5,99 mil KM.

- Na ostvareni dohodak od zakupa ili podzakupa pokretne i nepokretne imovine plaća se porez po stopi od deset odsto, bez obzira na to da li se radi o izdavanju imovine za stanovanje ili poslovnog prostora - kazali su u Poreskoj upravi.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 01.10.2017.

Naslov: Redakcija