Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONSKOM POTPISU RS: Predviđeno uvođenje elektronske preporučene dostave

02.09.2019.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske.

Osnovni razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015) posljedica su nove organizacije republičkih organa uprave Republike Srpske i terminološke su prirode. Donošenjem novog Zakona o republičkoj upravi ("Sl. glasnik RS", br. 115/2018) Ministarstvo nauke i tehnologije se transformisalo u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, te je bilo neophodno izmjenu naziva Ministarstva evidentirati.

Pored navedenog, dopunom Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske utvrđuju se pravna i normativna rješenja za uvođenje elektronske preporučene dostave. Uvođenjem elektronske preporučene dostave bolje se reguliše oblast elektronske razmjene podataka, a proširuje se i spektar usluga koje certifikaciona tijela nude svojim korisnicima.

Poslovna elektronska komunikacija stalno se razvija i u cilju nadogradnje pronalazi nova i bolja rješenja. Elektronska preporučena dostava je zamjena za klasičnu uslugu preporučene pošiljke, kojom se sada omogućava i veća pouzdanost i sigurnost prilikom dostave dokumenata jer će biti vidljivo tačno vrijeme slanja i prijema svakog dokumenta, što je bitno zbog dokazivanja u eventualnim sudskim, upravnim i drugim postupcima. Primjenom elektronske preporučene dostave omogućava se brža poslovna komunikacija, smanjenje troškova poslovanja i na kraju efikasnija javna uprava.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 29.8.2019.

Naslov: Redakcija