Zastava Srbije
Vesti slike

KRIVIČNI ZAKONIK RS: Pravnici i novinari traže ocjenu ustavnosti kriminalizacije klevete

Advokati Jovana Kisin Zagajac i Aleksandar Jokić predali su Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu kojom traže pokretanje ocjene ustavnosti Krivičnog zakonika Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017, 104/2018 - odluka US, 15/2021, 89/2021 i 73/2023), tačnije članova 208a i 208b, a kojim se kao krivična djela definišu kleveta i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Više
Vesti slike

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O FINANSIJSKOJ KONSOLIDACIJI PRIVREDNIH DRUŠTAVA U FBIH: Omogućavanje privrednim društvima da u roku od dodatne četiri godine, odnosno do 31.12.2027. godine, izvrše sve aktivnosti koje se odnose na primjenu ovog zakona

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i u skraćenom postupku uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Više
Vesti slike

PRIJEDLOZI ZAKONA O VANJSKIM POSLOVIMA I O SKLAPANJU I IZVRŠAVANJU MEĐUNARODNIH UGOVORA BIH: Prijedlozi zakona jednoglasno prošli Savjet ministara, ali ne i parlament

Iako su u Savjetu ministara BiH usvojeni jednoglasno, Prijedlog zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, nisu dobili podršku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer nije bilo entitetske većine s obzirom na to da za njih nisu glasali poslanici koji dolaze iz Republike Srpske.

Više
Vesti slike

NACRTI ZAKONA O ZAŠTITI OD NASILJA U PORODICI I O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONA FBIH: Definisati rokove za konačno donošenje zakonskih rješenja

Komisija za jednakopravnost spolova Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i dalje će istrajavati u naporima da konačno bude doneseno zakonsko rješenje kojim će na adekvatan način biti riješen problem nasilja u porodici, zaključeno je, između ostalog, na Trećoj sjednici Komisije za jednakopravnost spolova Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Činjenica je, nažalost, da trenutno ne postoji zakonski okvir koji će adekvaktno zaštititi žrtvu nasilja. Nema niti adekvatne kaznene mjere za počinioce nasilja.

Više
Vesti slike

OBJAVLJEN JAVNI POZIV EU4AGRI ZA PODRŠKU INVESTICIJAMA U PRIMARNU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija 19.09.2023. objavljen je javni poziv vrijedan 2 miliona KM za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju - Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju - EU4AGRI.

Više