Zastava Srbije

Vijesti na današnji dan

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Ustavni sud BiH utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o šumama RS i Zakona o plaćama i drugim naknadama sudija i tužilaca u FBiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 23. septembra 2021. godine u Mostaru održao 123. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ocjenu ustavnosti i apelacije.

Više

ZAKON O TRANSPLANTACIJI ORGANA I TKIVA U CILJU LIJEČENJA: Zakon nije zaživio, jer Ministarstvo zdravstva FBiH ne može da naredi bolnicama da urade transplantaciju

Mi danas imamo situaciju da i pored živih donora pacijenti umiru, tvrdi Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Više

PRAVILNIK O FISKALNIM SISTEMIMA: Privrednici u Federaciji BiH će morati kupovati nove fiskalne kase

Pravilnik o fiskalnim sistemima ("Sl. novine FBiH", br. 50/2020, 92/2020 i 28/2021), kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, u oktobru 2020. godine nije prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, ali je ipak prije nekoliko dana on objavljen u Službenim novinama.

Više

SINDROM SAGORIJEVANJA NA POSLU OD 1. JANUARA 2022. GODINE POSTAJE PROFESIONALNO OBOLJENJE U BIH

Od 1. januara iduće godine burnout, odnosno sindrom sagorijevanja na poslu zvanično će i u Bosni i Hercegovini postati profesionalno oboljenje. Ovaj sindrom, koji je uvršten na međunarodnu listu profesionalnih fenomena, liječit će se kao i svako drugo oboljenje.

Više