Zastava Srbije

ZAKON O DOPRINOSIMA: Privrednici u RS traže smanjenje doprinosa

Smanjenje zbirne stope doprinosa za najmanje dva odsto jedna je od predloženih mjera za Program ekonomskih reformi od 2021. do 2023. godine koji je Privredna komora Republike Srpske uputila entitetskoj Vladi. Zahtjeve Vladi, prije kreiranja dva najvažnija dokumenta za narednu godinu, uputio je i Savez sindikata koji će insistirati na povećanju najniže plate u Republici Srpskoj.

Više

ODLUKA O PRIVREMENOJ MJERI FONDA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA RS: Zdravstvene knjižice se ne moraju ovjeravati sve dok je na snazi vanredna situacija

Građani RS ne moraju ovjeravati zdravstvene knjižice sve dok je na snazi vanredna situacija, a Fond zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) u ovom periodu finansira usluge zdravstvene zaštite i za neosigurane građane, naveli su u Fondu.

Više

UREDBA O INTERVENTNIM MJERAMA ZA PODRŠKU UGROŽENIM SEKTORIMA PRIVREDE FBIH U OKOLNOSTIMA PANDEMIJE COVID-19: Uredbom se osigurava podrška likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je Vlada FBiH donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, za čiju je provedbu u federalnom budžetu osigurano 90.000.000 KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava.

Više

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH: Naredba da u zatvorenom prostoru istovremeno ne smije boraviti više od 30 osoba nije dovoljno jasna

Nove mjere zaštite od koronavirusa negativno će utjecati na privrednike u oblasti turizma u Bosni i Hercegovini. Naredba da u zatvorenom prostoru istovremeno ne smije boraviti više od 30 osoba nije dovoljno jasna. Zbog toga članovi Udruženja poslodavaca Federacije BiH traže da se ova odluka što prije dopuni, jer hotelsko-ugostiteljski sektor već trpi ogromne posljedice izazvane pandemijom.

Više

GRAĐANI BIH BEZ ZELENOG KARTONA MOGU U ZEMLJE EU I SRBIJU

Vlasnici motornih vozila iz BiH od 19. oktobra 2020. godine mogu da putuju bez zelenog/bijelog kartona u zemlje EU, Švicarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

Više