Zastava Srbije

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH: Naredba da u zatvorenom prostoru istovremeno ne smije boraviti više od 30 osoba nije dovoljno jasna

20.10.2020.


Nove mjere zaštite od koronavirusa negativno će utjecati na privrednike u oblasti turizma u Bosni i Hercegovini. Naredba da u zatvorenom prostoru istovremeno ne smije boraviti više od 30 osoba nije dovoljno jasna. Zbog toga članovi Udruženja poslodavaca Federacije BiH traže da se ova odluka što prije dopuni, jer hotelsko-ugostiteljski sektor već trpi ogromne posljedice izazvane pandemijom.

Nove naredbe Kriznog štaba Kantona Sarajevo određuju da se u zatvorenom prostoru ne može okupljati više od 30 osoba. Mi smo odlučili da provjerimo kako to izgleda u javnom prevozu.

Nakon niza odluka katastrofalnih po turistički sektor Bosne i Hercegovine, Krizni štab Kantona Sarajevo donio je novu. Koju, kako tvrde nadležni u Javnom gradskom prevozu, ne mogu ispoštovati.

Nova naredba kriznog štaba Kantona Sarajevo o najviše 30 ljudi u zatvorenom prostoru je… Ja na nju nemam komentar. Nju je prosto nemoguće ispoštovati. Ja pozivam ove nadležne koji donose te naredbe da prije svega sagledaju, na pravi način situaciju, pa da počnu donositi takve naredbe.

Bez, kako tvrde hotelijeri, ikakvih konsultacija, mjere za one kojih se tiču – su zbunjujuće. Posao u turističkom i ugostiteljskom sektoru pao je za 95 odsto. Stoga je Federalno ministarstvo okoliša i turizma pozvalo na preispitavanje odluke, jer će se, kako su naveli, negativno odraziti na poslovanja ugostitetljskih i hotelskih objekata koji imaju površine poput konferencijskih i kongresnih sala.

Nejasnoće oko naredbi Kantonalnog kriznog štaba pokušao je pojasniti pomoćnik federalnog ministra zdravstva, uz napomenu da kantoni imaju pravo prilagoditi mjere donesene na federalnom nivou, ukoliko za to ima potrebe.

Gore je rečeno da je to 50 i 100 kod nas, govorim za Federaciju, a zatim je rečeno koje su to mjere.

Uprkos brojnim negodovanjima, virusolozi upozoravaju na neophodnost poštivanja donesenih mjera.

Prof dr ŠUKRIJA ZVIZDIĆ, virusolog:

 Propisi, odnosno uputstva i naredbe koje daju krizni štabovi, moraju se poštovati.

Građani su se prilagodili mjerama. I privredni subjekti su, ali pod oznakom moranja. Zbog toga pozivaju na preispitivanje odluke, istučući da je njihovo poslovanje ionako na koljenima.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 17.10.2020.

Naslov: Redakcija