Zastava Srbije

VIJEĆE MINISTARA BIH: Donijeta odluka o kriterijumima raspodjele 70.000 KM grant sredstava

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo Odluku o kriterijima za izbor jedne ili više nevladinih organizacija kojima će se rasporediti sredstva tekućeg granta "Smještaj za strance žrtve trgovine ljudima" za 2020. godinu.

Više

NACRT ZAKONA O VJEŠTACIMA U FBIH: Vještaci mogu biti imenovani za oblasti sudske medicine, farmacije, stomatologije, veterinarstva, kriminalističko-forenzičke, grafičko-tehnološke, pedagoške, psihološke, elektrotehničke, strojarstva, ekonomske, šumarstva, arhitekture i urbanizma, građevinarstva, geodezije, prometa. Također, za kemijsko-tehnološku oblast, biologiju, geologiju, poljoprivredu, zaštitu na radu, zaštitu od požara, zaštitu životne sredine, informatičko-telekomunikacijske tehnologije, te druge oblasti utemeljene na znanstveno-stručnim dostignućima i potrebama sudskog ili upravnog postupka

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o vještacima u FBiH, a osnovni razlog je unaprjeđenje njihovog statusa i uloge. Uzimajući u obzir činjenicu da je aktualni normativni okvir kojim je uređena ova oblast usvojen 2005., odnosno 2008. godine, kao i činjenicu da su tijekom primjene uočene određene manjkavosti i nedorečenosti, pristupljeno je izradi novog cjelovitog zakonskog rješenja kojim bi adekvatno bili uređeni status, imenovanje, prava, obveze i odgovornost sudskih vještaka, te status i uloga pravnih osoba ovlaštenih za vještačenje.

Više

PRAVILNIK O FISKALNIM SISTEMIMA: Pravilnikom se ne stvara obaveza poslovnim subjektima koji su obveznici fiskalizacije da 1. siječnja 2021. godine zamijene postojeće fiskalne uređaje koji su ispravni i rade, već će oni čiji su postojeći fiskalni uređaji ili istrošeni ili uništeni ili im iz drugih razloga treba novi fiskalni uređaj, moći kupiti i fiskalizirati isključivo nove modele fiskalnih uređaja

Zbog sve većeg broj medijskih upita i krivih tumačenja Pravilnika o fiskalnim sistemima ("Sl. novine FBiH", br. 50/2020 - dalje: Pravilnik), Federalno ministarstvo financija želi obavijestiti javnost da ovaj pravilnik, koji stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine, propisuje performanse nove generacije postojećih modela fiskalnih uređaja koji će biti proizvođeni i prodavani, pri čemu se zaustavlja daljnja proizvodnja i prodaja modela koncipiranih na tehnologiji staroj više od deset godina.

Više

POREZNA UPRAVA FBIH: Uvedeno klizno radno vrijeme, tako da je početak od 8:00 do 9:00 sati, a završetak od 16:00 do 17:00 sati. Zabranjen je ulazak poreznih obveznika u službene prostorije organizacionih jedinica PU FBiH, a sva komunikacija odvijat će se isključivo putem telefona, e-maila i pošte

Shodno zaključku Vlade Federacije BiH sa sjednice od 9.11.2020. godine, Porezna uprava FBiH obavještava porezne obveznike da će, zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa, ova uprava od 11.11. 2020. godine raditi klizno radno vrijeme, tako da je početak od 8:00 do 9:00 sati, a završetak od 16:00 do 17:00 sati.

Više

SARAJEVSKI ADVOKATI OD USTAVNOG SUDA TRAŽE UKIDANJE ZABRANE KRETANJA U FBIH

Sarajevski advokati Goran Dragović i Nina Kisić su Ustavnom sudu BiH uputili apelaciju na odluku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva zbog odluke o zabrani kretanja od 23 sata do pet ujutru.

Više