Zastava Srbije

VSTV BiH: Izbor novog i zakonitost sadašnjeg rukovodstva

Visoko sudsko i tužilačko vijeće trebalo bi uskoro da dobije novo rukovodstvo. O novom predsjedniku i dva potpredsjednika odlučivaće se 10. i 11. februara. Otkako je Milan Tegeltija podnio ostavku, Vijeće funkcioniše sa privremenim predsjedavajućim. Tu funkciju zakon ne poznaje, pa bivši predsjednik tvrdi da nijedna odluka koja je donesena od dana njegove ostavke nije i ne može biti validna. No, ne dijele svi to mišljenje.

Više

ZAKON O VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM VIJEĆU BIH: Propisana je obaveza sudijama i tužiocima da VSTV-u BiH dostavljaju godišnje lične finansijske izvještaje, ali nije predviđena obaveza njihovog javnog objavljivanja

Imovinski status nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini već godinama je enigma za bh. javnost. Iako ispitivanja javnog mnijenja pokazuju enormni rast nepovjerenja građana u pravosudni sistem BiH, to nije alarm vlastima da objelodane imovinske kartone sudija i tužilaca.

Više

ZAKONI O ZAŠTITI POTROŠAČA U RS I BIH: Potrošači ne znaju svoja prava

Uprkos pandemiji zbog koje su u prošloj godini mnogima smanjenaprimanja, a oko 30 hiljada ljudi je ostalo bez posla, cijene pogotovo prehrambenih proizvoda, kažu građani, rastu. Kako je sa pojavom koronavirusa u našoj zemlji, ali i raznih ograničenja, značajno porasla internet trgovina, iz udruženja potrošača upozoravaju da je i broj prevara pri onlajn kupovini povećan.

Više

INICIJATIVA ZA IZMJENE ZAKONA O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA U FBIH: Neophodna pravednija raspodjela javnih prihoda po kantonima

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Salko Zildžić pokrenuo je inicijativu za usvajanje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Više

ODLUKE O UTVRĐIVANJU OSNOVICA ZA OBRAČUN PRIMANJA KORISNIKA BORAČKO-INVALIDSKE ZAŠTITE I ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA U RS: Uvećane osnovice primanja boračkih kategorija

Vlada Republike Srpske donijela je pet odluka o utvrđivanju osnovica za obračun primanja korisnika boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih žrtava rata.

Više