Zastava Srbije

VLADA RS: Donijet veći broj odluka

Vlada Republike Srpske održala je, u Banjaluci, 111. sjednicu, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za 2020. godinu. Za budžetsku 2020. godinu, na prijedlog Komisije, Vlada Republike Srpske je donijela šest odluka za izmirenje obaveza za neuplaćene doprinose u iznosu od 5.529.698,92 KM. Navedenim sredstvima su izmireni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 2.337 radnika iz 132 preduzeća. Program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja u Republici Srpskoj realizuje se od 2004. godine. U periodu od 2004. do 31.12.2020. godine putem ovog programa zbrinuto je 64.839 radnika iz 459 preduzeća. Od ovog broja, putem Javnog poziva omogućeno je prioritetno ostvarivanje prava na starosnu penziju za 7.683 radnika.

Više

NACRT ZAKONA O NOTARSKOJ SLUŽBI RS: Sjedište notara može biti otvoreno u svakoj lokalnoj samoupravi. Izmijenjen je postupak izbora pomoćnika notara koji je prepušten Notarskoj komori, ovlašćenja notarskih pomoćnika, kriterijumi za izbor notara, pravila o poslovanju notara, te pitanja koja se tiču pravne sigurnosti građana kod sačinjavanja notarskih isprava

Zakonodavni odbor Narodne skupštine Republike Srpske održao je stručnu raspravu o Nacrtu zakona o notarskoj službi u Republici Srpskoj uz učešće predstavnika predlagača zakona - Ministarstva pravde, Radne grupe koja je radila na izradi zakona, predstavnika Notarske i Advokatske komore, Pravobranilaštva Srpske, Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, predstavnika sudova i Privredne komore Srpske.

Više

POREZNA UPRAVA FBIH: U februaru 2021. godine izvršeno 529 kontrola i izrečeno 584.700 KM kazni

Iz Porezne uprave FBiH je saopćeno da su inspektori ove uprave u februaru 2021. godine izvršili 529 kontrola na području Federacije BiH kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, građevinsku, mesarsku, trgovinsku, ugostiteljsku, kao i proizvodnje, prodaje hljeba i peciva, te druge uslužne djelatnosti.

Više

CENTRALNA BANKA BIH: Tokom 2020. godine registrovano manje krivotvorenog novca

Centralna banka Bosne i Hercegovine je prošle godine registrovala manje krivotvorenog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu.

Više

POTVRĐEN KREDITNI REJTING BIH

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, "B" sa stabilnim izgledima.

Više