Zastava Srbije

Vijesti na današnji dan

ZAKON O MIRNOM RJEŠAVANjU RADNIH SPOROVA: Individualni radni spor je spor koji se vodi povodom prestanka ugovora o radu, ponude i zaključivanja ugovora o radu pod izmijenjenim uslovima, neisplaćivanja plata i naknada, otpremnine i naknade štete

Zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da je u Federaciji BiH na snagu stupio Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova ("Sl. novine FBiH", br. 49/2021) koji, kako ističe, predstavlja pravni mehanizam za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa kroz jednu vrstu socijalnog dijaloga uz podršku miritelja i arbitra.

Više

TRŽIŠNA INSPEKCIJA RS: Zbog neizdavanja računa izrečeno 107.000 KM kazni

Tržišna inspekcija Republike Srpske izvršila je u prvih pola godine 2.025 kontrola izdavanja računa i u 229 slučajeva utvrdila da poslovni subjekti nisu uredno izdavali račune za prodatu robu ili izvršenu uslugu, zbog čega su izrečene kazne u iznosu od 107.900 KM.

Više

RAČUNOVODSTVENI SEKTOR U BIH BILJEŽI GUBITKE

Računovodstveni sektor u BiH je prošle godine zbog posljedica izazvanih pandemijom virusa korona zabilježio drastičan pad ukupne dobiti od skoro devet miliona KM, a opao je i broj registrovanih firmi koje pružaju ove usluge, kao i broj zaposlenih.

Više

MMF: Pandemija smanjuje šanse zemljama u razvoju

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognozu globalnog rasta od šest posto u 2021. godini te je iznio dodatne procjene vezane za utjecaj pandemije na razvoj zemalja u svijetu.

Više