Zastava Srbije

MMF: Pandemija smanjuje šanse zemljama u razvoju

04.08.2021.


Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognozu globalnog rasta od šest posto u 2021. godini te je iznio dodatne procjene vezane za utjecaj pandemije na razvoj zemalja u svijetu.

"Gotovo 40 posto stanovništva u naprednim ekonomijama potpuno je vakcinisano u poređenju sa 11 posto na tržištima u razvoju te malim dijelom u zemljama u razvoju sa niskim prihodima", ističe glavni ekonomista MMF-a Gita Gopinath.

Razlika između te dvije grupe zemalja uglavnom se zasniva na boljem pristupu vakcinama protiv koronavirusa i kontinuiranoj fiskalnoj podršci u naprednim ekonomijama, dok se zemlje u razvoju suočavaju sa problemima na oba ta fronta, navodi MMF.

MMF je značajno povećao svoje prognoze za SAD, za koje sada očekuje da će "porasti" na sedam posto u 2021. i 4,9 posto u 2022. godini.

Prognoze se zasnivaju na pretpostavci da će američki Kongres odobriti prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena za otprilike 4.000 milijardi dolara kao potrošnju za infrastrukturu, obrazovanje i podršku porodicama.

MMF je najviše povećao prognoze za Veliku Britaniju te podigao procjenu rasta za ovu godinu za 1,7 procentnih bodova na sedam posto.

Za eurozonu Fond predviđa znatno manji rast od 0,2 procentna boda za 2021, dok je za Japan smanjena prognoza za 0,5 postotnih bodova, što je rezultat većeg broja zaraženih te strožih ograničenja u prvoj polovini godine.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.07.2021.