Zastava Srbije

PRIORITET IZRADA I DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O ORGANIZACIJI PIO U FBIH

31.10.2023.


Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se sa predstavnicima dva krovna udruženja penzionera u FBiH Redžom Mehićem i Ivom Kožulom i njihovim saradnicima.

Tokom sastanka istaknut je nezavidan položaj populacije penzionera, uprkos svim dosadašnjim naporima i poduzetim aktivnostima da se njihov položaj poboljša.

Delić je naglasio da penzionerska populacija ostaje u fokusu rada ovog Ministarstva, a tokom razgovora sagovornici su se dotakli i podjele EU pomoći od koje značajan dio, odnosno čitav jedan lot u maksimalnom iznosu od 300 KM po domaćinstvu pripada penzionerima, dok će ostale tri kategorije raspodjelom dobiti sredstva iz drugog lota.

Delić je također potvrdio opredjeljenost da se početkom naredne godine realizira akontativno povećanje penzija već od janura 2024 godine, te vanredno povećanje penzija za koje postoji osnov u Zakonu PIO.

"U ovom momentu naš prioritet je izrada i donošenje novog Zakona o organizaciji PIO s ciljem reforme i unaprjeđenja efikasnosti rada FZ PIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovima. Ovo je sigurno u interesu svima onima koji će u budućnosti ostvarivati prava na penzije. Zakon je spreman i u narednim danima ide na mišljenja i potom u proceduru usvajanja", ukazao je Delić.

Paralelno sa navedenim aktivnostima dogovoren je i zajednički rad na analizi Zakona PIO u segmentu sistemskog uređenja pitanja povećanja penzija u FBiH što je, kako su saglasne obje strane, i Ministarstvo i predstavnici penzionera, vrlo ozbiljno pitanje koje zahtijeva ozbiljan pristup.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.10.2023.

Naslov: Redakcija