Zastava Srbije

NARODNA SKUPŠTINA RS: Podržani zaključci Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH

31.10.2017.


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović podržao je zaključke Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine donesene povodom informacije Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Predsjednik Čubrilović smatra da je od izuzetnog značaja da se protiv svih sudija i tužilaca sprovede istraga, odnosno krivični postupak, ukoliko su u tom svojstvu učestvovali u ratnim dešavanjima ili čiji je profesionalni i moralni kredibilitet doveden u pitanje za rad u organima pravosudnih institucija.

On ističe da je važno da pravosuđe u Republici Srpskoj i BiH radi nezavisno, u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima.

Predsjednik Čubrilović apeluje na sve subjekte u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini da inteziviraju aktivnosti na reformi sistema pravosuđa i obezbjeđivanja nezavisnosti i samostalnosti u njegovom funkcionisanju.

"Neophodno je da organi i institucije pravosudnog sistema intenziviraju postupanje po predmetima ratnih zločina i da se obezbijede podaci o nacionalnosti lica pravosnažno osuđenih za ratne zličine", ističe predsjednik Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine smatra da je preduzimanje odgovarajućih mjera i aktivnosti od strane Visokog sudskog i tužilačkog savjeta značajan doprinos poboljšanju političko-bezbjednosne situacije i uređenju stanja u pravosuđu BiH.

Predsjednik Čubrilović podržava rad Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske koji je zatražio da se preispita rad sudija i tužilaca koji imaju kompromitujuću ratnu prošlost i koji svojim djelovanjem ne ispunjavaju visoke etičke standarde za rad u pravosuđu.


IZVOR: Vebsajt Narodne skupštine RS, 30.10.2017.

Naslov: Redakcija