Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

SAVJET MINISTARA BIH DA PROCIJENI BEZBJEDNOSNU UGROŽENOST NAJVIŠIH ZVANIČNIKA I DIPLOMATSKO-KONZULARNIH PREDSTAVNIŠTAVA U BIH I UTVRDI NEOPHODNOST NJIHOVE ZAŠTITE


Savjet ministara BiH trebalo bi ponovo da procijeni bezbjednosnu ugroženost najviših zvaničnika i diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) u BiH i utvrdi da li je neophodno da 27 osoba iz vlasti na nivou BiH i dalje ima policijsku zaštitu 24 časa dnevno.

Na zavođenje reda u ovoj oblasti pozvao je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i nekadašnji direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Sredoje Nović.

Obezbjeđenje visokopozicioniranih zvaničnika u BiH uređeno je uputstvom Savjeta ministara iz 2005. godine. Na osnovu njega Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH 24 sata dnevno obavlja fizičku i tehničku zaštitu 27 osoba na nivou BiH, a to pravo ne koristi pet osoba.

- U vrijeme kada je doneseno to uputstvo bilo je opravdanja da bude obuhvaćen veći broj ličnosti i objekata s obzirom na uslove u kojima smo tada radili. Mislim da nakon toliko godina Savjet ministara treba u skladu sa ekonomskom i bezbjednosnom situacijom da procijeni da li su svi koji imaju obezbjeđenje zaista ugroženi i da po potrebi negdje smanji, a u slučajevima gdje je neophodno i poveća obezbjeđenje. Očekujem da će Savjet ministara detaljno analizirati ovo pitanje i predložiti izmjene uputstva - istakao je Nović.

On je zatražio odgovore na pitanja ko od rukovodećih ljudi u vlasti na nivou BiH ima lično obezbjeđenje, koliko je policijskih službenika uključeno u njihovo obezbjeđenje i koliki su troškovi koji uključuju noćenje, dnevnicu, korišćenje automobila i ostale izdatke, pogotovo tokom godišnjih odmora.

- I javnost želi da zna da li se vodi računa o ekonomičnosti. Svakim danom sve je manje novca za mnogo važnih stvari, a troškovi na pomenute stavke rastu - rekao je Nović i dodao da policijska zaštita nije potrebna za 30 odsto DKP-a u BiH jer nikada nisu bila bezbjednosno ugrožena.

Predsjedavajući Doma naroda Safet Softić rekao je da i ne zna kakvo ima obezbjeđenje prema važećem uputstvu.

- Jedino jedno lice dežura ispred mog kabineta. Meni nikakvo obezbjeđenje ne treba. Pozdravljam ovo što Nović traži. Građani vide da je u dosta slučajeva prenaglašeno obezbjeđenje funkcionera. Postoji veliki broj funkcionera koji koriste ove privilegije i ovo pitanje treba pretresti i na nivou BiH i na nivou entiteta jer moja iskustva iz FBiH su takođe negativna - rekao je Softić.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić istakao je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela trenutno u BiH lično obezbjeđuje 27 lica, među kojima su uglavnom rukovodioci institucija BiH.

- Direkcija primjenjuje uputstvo koje predviđa obezbjeđenje tri kategorije zvaničnika u BiH. U prvoj su članovi Predsjedništva, predsjedavajući Savjeta ministara i strani zvaničnici koji dolaze u posjetu BiH i oni imaju pravo na obezbjeđenje 24 sata, kako u BiH, tako i prilikom putovanja u inostranstvo - istakao je Zvizdić.

On je rekao da će ostale podatke koje je tražio Nović dostaviti naknadno.

- Zalažem se za to da transparentno budu objavljeni svi podaci o troškovima osoba koje imaju obezbjeđenje, ne samo na nivou BiH, nego i na nivou entiteta, te da bude sačinjena kompletna informacija - rekao je Zvizdić.

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa Ivica Ćavar smatra da su okolnosti u kojima je doneseno uputstvo prije desetak godina sasvim drugačije od današnjih.

- To pitanje treba ponovo sagledati i proces učiniti transparentnim. Javnost treba da zna gdje se troši njihov novac jer to plaćaju građani. Stručna analiza treba da pokaže ko treba da ima pratnju i koliku i koliko to košta - rekao je Ćavar i dodao da je očito da se u BiH i na obezbjeđenja i pratnje troše enormne količine novca.

Prva kategorija

  • Članovi Predsjedništva BiH
  • Predsjedavajući Savjeta ministara BiH
  • Strani zvaničnici u posjeti BiH

Druga kategorija

  • Ministri u Savjetu ministara BiH
  • Glavni tužilac Tužilaštva BiH
  • Predsjednik Suda BiH
  • Predsjedavajući Doma naroda
  • Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Treća kategorija

  • Zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH
  • Osobe za koje je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela donio odluku da ih treba štititi

Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Željka Domazet, 28.10.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772