Zastava Srbije

SKUPŠTINA KS: Usvojeni zakoni o prevenciji i suzbijanju korupcije i o visokom obrazovanju

31.08.2022.


Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je donijela Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS-u, kojim se propisuju obaveze nosioca javnih funkcija u KS, ali i zaštita prijavitelja korupcije.

Za provođenje Zakona potrebno je osigurati dodatna finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 227.522 KM. iz razloga što ovaj zakon proizvodi dodatne finansijske efekte na budžet KS.

S obzirom da je ovim prijedlogom zakona proširena nadležnost Ureda, u ovom organu je potrebno izvršiti prijem novih državnih službenika, odnosno zaposlenika, i to: dva stručna saradnika, dva stručna savjetnika i jedan namještenik.

Skupština Kantona Sarajevo je usvojila novi Zakon o visokom obrazovanju, i to nakon višesatne rasprave. Da se zakon usvoji glasalo je 19 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dok suzdržanih nije bilo.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 29.08.2022.

Naslov: Redakcija