Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BIH: Dostavljene neophodne instrukcije za raspodjelu sredstava MMF-a

31.08.2021.


U Centralnu banku BiH dostavljene su neophodne instrukcije za raspodjelu sredstava po osnovu alokacije SDR-a (specijalnih prava vučenja) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema kojim će Republici Srpskoj pripasti 200.846.783 KM, a Federaciji BiH 401.693.566 KM, saopćeno je iz Centralne banke.

- Centralna banka BiH će u skladu sa dostavljenim instrukcijama i na osnovu Memoranduma o razumijevanju od 30. juna 2016. godine, kojim se određuje postupanje institucija u vezi sa njihovim nadležnostima koje proizlaze iz članstva BiH u MMF-u, saglasno propisima u BiH, izvršiti raspodjelu sredstava između FBiH i Republike Srpske u omjeru dvije trećine prema jedna trećina - navodi se u saopćenju.

Iz Centralne banke su dodali da će sredstva biti uplaćena na račune u skladu sa instrukcijama entitetskih ministarstava finansija.

Podsjećamo da je od ponedjeljka trajao nesporazum na relaciji Centralna banka BiH - Ministarstvo finansija i trezora BiH - entitetska ministarstva finansija.

Još 2016. godine memorandum o razumijevanju potpisali su predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, dva entitetska ministarstva finansija i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tim dokumentom tačno je definirana raspodjela novca, i to da dvije trećine novca pripadaju Federaciji BiH, a trećina Republici Srpskoj.

Pometnju u ovaj proces unijelo je Ministarstvo finansija RS, iz kojeg su iznijeli skroz drugačiji stav. Prema njihovom mišljenju, odluku o raspodjeli sredstava koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država članica MMF-a, trebalo je donijeti Fiskalno vijeće BiH.Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao da već postoji odluka o raspodjeli sredstava MMF-a te da, prema toj odluci, 38 posto treba dobiti Republika Srpska, jedan ili dva posto Distrikt Brčko i ostalo bi bilo doznačeno FBiH.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 28.08.2021.

Naslov: Redakcija