Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI ZAKONA O SJEMENU POLJOPRIVREDNOG BILJA: Sorte koje su registrovane u zemljama EU ili zemljama u okruženju sa kojima graniči BiH, a koje imaju slične agroekološke uslove, mogu se priznati i bez ispitivanja na oglednom polju ili u laboratoriji

31.08.2021.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja.

U proteklom periodu primjene Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja ("Sl. glasnik RS", br. 37/2009, 100/2011 i 110/2016) uočeni su određeni nedostaci, te se iz tog razloga ukazala potreba da se pristupi njegovim izmjenama da bi se ovi nedostaci otklonili, čime bi se omogućila potpuna primjena Zakona i bolje funkcionisanje u ovoj oblasti.

Iako je ovim zakonom uređena oblast ispitivanja sorti, u praksi se još nisu stekli uslovi za ispitivanje sorti u smislu postojanja odgovarajuće institucije i potrebnih kapaciteta za ispitivanje, te je predloženo rješenje da se sorte koje su registrovane u zemljama Evropske unije ili zemljama u okruženju sa kojima graniči Bosna i Hercegovina, a koje imaju slične agroekološke uslove, mogu priznati i bez ispitivanja na oglednom polju ili u laboratoriji.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 26.08.2021.

Naslov: Redakcija