Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU: Uređuje se zaštita prava na suđenje u razumnom roku te pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku koje se ostvaruje u sudskom postupku

31.08.2020.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Navedenim zakonom se uređuje zaštita prava na suđenje u razumnom roku te pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Nakon detaljne analize koju je izvršilo Ministarstvo pravde utvrđeno je da su neki od uzroka predugog trajanja sudskih postupaka neefikasnost vođenja postupka te veliki broj zaostalih predmeta.

S obzirom da u BiH ne postoji posebno pravno sredstvo kojim bi se osigurala zaštita prava na suđenje u razumnom roku kao i da se dužina trajanja postupka može osporavati samo podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH, bilo je neophodno naći model zakonske zaštite prava na suđenje u razmnom roku što je i učinjeno.

Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku će, u narednom periodu, biti upućen i u skupštinsku proceduru.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 27.08.2020.

Naslov: Redakcija