Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojen Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, produžen rok za mišljenje o setu zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga


  • PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH: Usvojen Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, produžen rok za mišljenje o setu zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da do 15. septembra produži rok Komisiji za finansije i budžet ovog doma za dostavljanje mišljenja o setu zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Komisija je tražila dodatno vrijeme za izjašnjavanje o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložio Savjet ministara BiH, pošto nije dobila traženo mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje o ovim zakonima.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Predstavnički dom nije usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Јavnom RTV sistemu BiH, koji je razmatran po hitnom postupku, a u parlamentarnu proceduru ga je uputio poslanik Mirsad Mešić.

Ovim prijedlogom bilo je predviđeno da RTV taksu do kraja godine nastave da naplaćuju telekom operateri.

U drugom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji je predložio Savjet ministara BiH, a čiji je cilj obezbjeđivanje efikasnog i ravnopravnog pristupa pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Poslanici su u drugom čitanju podržali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je ovaj Prijedlog zakona radi njegovog usklađivanja sa stvarnim potrebama i praksom, s obzirom na to da je usvojen 2005. godine.

Izmjenama Zakona, osim usklađivanja normativnih rješenja sa potrebama prakse, vrši se i njegovo dopunjavanje u skladu sa kriterijima Svjetske banke o objavljivanju podataka u ovoj oblasti.

Istovremeno se uvodi obaveza evidentiranja duga gradova i fondova, kako bi se obezbijedili potpuniji podaci o zaduživanju u BiH.

Predstavnički dom nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim je bilo predviđeno brisanje odredbe o zabrani uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. Ova zabrana treba da stupi na snagu 2018. godine.

Na prijedlog hrvatskog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marija Karamatića, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je sredinom jula ovaj prijedlog zakona, ali je ovom odlukom Predstavničkog doma okončana njegova dalja procedura.

Predstavnički dom usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Ovaj zakonski prijedlog, kojim se ograničavaju otpremnine za sve zaposlene u institucijama BiH, u parlamentarnu proceduru uputio je poslanik Damir Arnaut.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu i Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Većinom glasova podržana je inicijativa poslanika Maje Gasal-Vražalica da Savjet ministara BiH sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o mladima u BiH.

Izvor: Vebsajt RTRS, 30.08.2016.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772