Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: OHR ukazuje da je ponovna kriminalizacija klevete napad na prava građana Srpske

31.07.2023.


Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se ponovo kriminalizuje kleveta predstavlja napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime, saopštili su iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Oni poručuju da se izmjenama zakona ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva.

"Ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike. Čak i bez drakonskih sankcija, ovim izmjenama se otvara put za upitne krivične postupke i degradaciju slobode i demokratije na štetu građana Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Iz OHR-a dodaju i da ove izmjene takođe predstavljaju korak unazad na putu ka članstvu BiH u EU, jer nisu u skladu sa 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

"OHR će pažljivo pratiti ovu temu, sa čvrstim uvjerenjem da, u demokratskom društvu, građani trebaju biti u mogućnosti slobodno izraziti svoje mišljenje i onda kada to mišljenje nije u skladu sa zvaničnim politikama vlasti. Takođe će biti u bliskom kontaktu sa svim relevantnim međunarodnim akterima u vezi s ovim pitanjem", stoji u reakciji na odluku Narodne skupštine RS, te se još dodaje:

"Zaštita slobode izražavanja i slobode mišljenja, kao i neometana sloboda medija da izvještavaju o činjenicama, temeljni su aspekti Ustava BiH, te tako i Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Radoš Krstojević, 21.07.2023.

Naslov: Redakcija