Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU FBIH: Nacrt zakona upućen na javnu raspravu

31.07.2020.


Predstavnički dom Parlamenta FBiH nakon rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH usvojio je zaključak sa 45 glasova "za", 9 glasova protiv i 9 suzdržanih. Nacrt zakona sada ide u javnu raspravu.

Vladi Federacije BiH je naloženo da u roku od 60 dana organizuje javnu raspravu kako bi se izradio Prijedlog izmjena i dopuna ovog zakona.

Zastupnici iz opozicije su izrazili nezadovoljstvo s predloženim izmjenama kazavši da su predstavnici sindikata i radnici jasno protiv predloženog prijedloga Zakona. Oni su poručili da zakon nije senzibilan prema radničkim pravima u vrijeme stanja nesreća, a posebno vremenima ekonomske krize koja je pred građanima.

Zastupnici su se složili da je potreban socijalni dijalog i uvažavanje zahtjeva radnika, a ne ići na njihovu štetu.

Federalni zastupnici su većinom glasova odbili razmatrati Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH po hitnom postupku.

Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, izjavio je da je stav Vlade da se Zakon o radu razmatra u formi nacrta, odnosno da ide u redovnu proceduru.

Naveo je da su to bili zahtjevi socijalnih partnera Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca, i da je njihov cilj da budu senzibilni.


IZVOR: Vebsajt Klix, 28.07.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija