Zastava Srbije

ZAKON O RADU: Poslodavci i sindikat usaglasili većinu pitanja u vezi sa izmjenama Zakona. Ostala su dva sporna pitanja, odnosno uvećanje godišnjeg odmora po osnovu radnog staža, dok se drugo odnosi na regres

31.07.2020.


Izmjene Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 1/2016 i 66/2018), o kojem su žustre rasprave vodili poslodavci i sindikat dvije godine, više niko i ne spominje, a trenutno se i ne zna kada će preostala dva neriješena pitanja ponovo naći na dnevnom redu socijalnih partnera.

Već je probijen i rok prema kojem su izmjene Zakona o radu trebalo da se nađu pred poslanicima Narodne skupštine RS, jer je planom rada te institucije bilo predviđeno usvajanje tog akta u drugom kvartalu ove godine. Posljednji sastanak socijalnih partnera o toj temi održan je u februaru i od tada niko ne spominje izmjene Zakona o radu.

- Radna grupa koja je zadužena za izmjene Zakona o radu na posljednjem sastanku dogovorila je da održimo još jedan sastanak na kojem ćemo napraviti konačan prijedlog potencijalnih izmjena. Međutim, taj sastanak nije održan. Ne znamo ni mi zbog čega. Prvo zbog pandemije virusa korona, a sada ne znamo šta je razlog zašto se ne sastajemo. Nema ni nagovještaja da bi taj sastanak mogao uskoro biti održan - rekao je sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Naglasio je da iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS imaju informacije da bi se izmjene Zakona o radu mogle naći ponovo na dnevnom redu kada se završi rad na Zakonu o zaštiti od nasilja i uznemiravanja na radu i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji invalida.

- Iskren da budem, ne znam ni u kom smjeru će sve to dalje ići. Ozbiljno kasnimo sa izmjenama Zakona o radu. Ne znam šta da kažem. Nemamo nikakvih naznaka kada bi to ponovo sve moglo da se nađe na stolu socijalnih partnera - naveo je Stanković.

Podsjetio je da su poslodavci i sindikat usaglasili većinu pitanja u vezi sa izmjenama Zakona o radu, te da su ostala dva sporna, odnosno uvećanje godišnjeg odmora po osnovu radnog staža, dok se drugo odnosi na regres.

U Uniji udruženja poslodavaca RS uvjereni su da će se priča o izmjenama Zakona o radu završiti u ovoj godini.

- Radna grupa koja je zadužena za izmjene Zakona o radu trebalo bi da održi još jedan sastanak. Nakon toga na potezu je Vlada Srpske koja treba da donese konačnu odluku o onim pitanjima o kojima se nismo mogli usaglasiti i da usvoji taj akt. Većina pitanja je riješena - naveo je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić i dodao da su prethodnih godina poslodavci sa sindikatom uspjeli da riješe većinu ključnih pitanja koja se odnose na Zakon o radu.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, Marijana Miljić Bjelovuk, 27.07.2020.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija