Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

DOGOVOREN NOVI POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U PRAVOSUĐU

31.07.2019.


Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović razgovarao je, u Banjoj Luci, sa rukovodstvom Sindikata pravosuđa Republike Srpske o posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u pravosuđu.

"Priveli smo kraju višesedmične razgovore i zahvaljujem Sindikatu što smo došli do toga da očuvamo dosadašnja prava predviđena posebnim kolektivnim ugovorom i da razmotrimo mogućnosti za unapređenje. Precizirali smo i dogovorili tekst ovog ugovora i njime su očuvana dosadašnja prava radnika u ovoj oblasti", izjavio je ministar Kasipović.

On je istakao da je uvjeren da će tehnički dio posla završiti do 19. avgusta do kada je na snazi važeći posebni kolektivni ugovor, te naveo da je, jedno od pitanja, na kojima će raditi sa Sindikatom, stvaranje mogućnosti u budućim budžetima kako bi bili obezbijeđeni sistematski pregledi zaposlenih.

"To smatramo veoma važnim pitanjem i Ministarstvo pravde će u okviru Vlade uložiti svaki mogući napor da dođemo do takvog rješenja. Važno je da riješimo status ljudi koji po prirodi posla dođu u situaciju da idu u drugi grad udaljen više od 60 kilometara od njihovog mjesta boravka i pokrivanje dijela njihovih troškova", naglasio je ministar Kasipović.

Na pitanje da li će novi posebni kolektivni ugovor iziskivati više novca iz budžeta, ministar Kasipović je istakao da u ovoj godini neće biti potrebe za tim.

"Sredstva za sistematski pregled zaposlenih ćemo nastojati da obezbijedimo u budžetu za 2020. godinu. To su mala sredstva, ako na vrijeme otkrijemo da neko od zaposlenih ima problem. Ako pomognemo jednom čovjeku da zaštiti svoje zdravlje nijedno budžetsko izdvajanje nije preveliko", naglasio je ministar Kasipović.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović izjavio je da je i važeći posebni kolektivni ugovor dobar za radnike, a da su sada radili na nadogradnji pojedinih odredbi i razjašnjenju nedoumica kao što je tumačenje odredbe o pripravnosti radnika.

On je istakao da se posebni kolektivni ugovor odnosi na 2.521 radnika u pravosudnim institucijama Srpske.

"Zahvaljujem se ministru jer je iskazao razumijevanje za naše zahtjeve. Važno je što smo uveli sistematski pregled za zaposlene u pravosudnim institucijama. Radili smo i na pojašnjenjima odredbi koje se odnose na ovlaštena službena lica koja idu na teren kako bi definisali njihova prava i smatram da smo to dobro uradili i zaštitili te radnike da bi mogli normalno obavljati svoje zadatke. Njima će biti obezbijeđen smještaj i dobijaće deset odsto iznosa cijene rada tog radnika provedene na terenu", naveo je Petrović.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo pravde RS, 29.07.2019.

Naslov: Redakcija