Zastava Srbije
glavna-slika

BIH DOBILA POZITIVNO MIŠLJENJE EVROPSKE KOMISIJE: BiH može postati članica EU s tim što postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni

31.05.2019.


Evropska komisija dala je pozitivno mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za dobijanje kandidatskog statusa u Evropskoj uniji. U Mišljenju Evropske komisije rečeno je da Bosna i Hercegovina u konačnici može postati članica EU s tim što postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni.

"Mišljenje koje će Evropska komisija dostaviti Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije pokazuje značajnu prekretnicu u odnosima između BiH i EU koja ostaje opredijeljena da pruža podršku BiH na putu ka EU", ukazao je u Briselu komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Tek, nakon izlaganja Hana izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda kazao je da je u Mišljenju Evropske komisije rečeno da BiH u konačnici može postati članica EU s tim što postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni.

"Komisija je sada dala pozitivan stav o kandidatskom statusu i nadam se da će u Vijeću razmotri što se događa i shvatiti koliko je važno prihvatiti kandidatski status", ukazao je Preda. O tome će odlučivati 28 zemalja članica Evropske unije.

Komesar EU je na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu odnosno "Paket proširenja za 2019. godinu".

Govoreći o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj unije, Han je podsjetio da je Evropska komisija dala cjelokupnu Mapu puta za reforme u oblasti demokratije, vladavine prava, ljudskim pravima i javne uprave.

"Prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na sve standarde koji se primjenjuju na zemlje članice, Vijeću Evropske unije treba donijeti određene odluke o narednim koracima za BiH i tada će se tretirati sve reforme u svim oblastima u BiH", podvukao je Han.

Nakon što je BiH u Brisel poslala odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i odgovore na dodatna pitanja i pojašnjenja, očekuje se odluka o dodjeljivanju statusa kandidata.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 29.05.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija