Zastava Srbije
glavna-slika

STRATEGIJA KOMUNICIRANJA INSTITUCIJA BIH S JAVNOŠĆU U PROCESU PRISTUPANJA EU: Dokument će biti na snazi od dobijanja kandidatskog statusa pa sve do članstva u EU

31.05.2019.


Savet ministara usvojio je novu Strategiju komuniciranja institucija BiH s javnošću u procesu pristupanja Evropskoj Uniji.

Dokument će biti na snazi od dobijanja kandidatskog statusa pa sve do članstva u EU, a osnovni cilj je bolje razumevanje celog tog procesa.

Glavna poruka koja će se provlačiti u kominiciranju glasi: Integracija BiH u Evropskoj uniji je šansa za unapređenje kvaliteta života u BiH.

Ova poruka treba da bude inkorporirana u svaku komunikacijsku aktivnost u procesu pristupanja, bez obzira na nosioca komunikacije – navodi se u dokumentu objavljenom u Sl. glasniku BiH.

Jezik u komunikaciji o procesu treba da bude odmeren, primeren i razumljiv javnosti, uz doslednu upotrebu ujednačene terminologije. Komunikaciju je potrebno potkrepiti konkretnim primerima, koji govore o uticaju evropskih integracija na svakodnevni život – navodi se u Strategiji.

U njoj su definisane tri ključne javnosti: Kreatori i pokretači javnog mnjenja (mediji, organizacije civilnog društva, akademska zajednica, poslovna zajednica, EU info centri, donosioci i izvršioci odluka), mladi (učenici osnovnih i srednjih škola, studenti) i grupe posebno osetljive na promene – penzioneri, nezaposleni, poljoprivrednici, domaćice, osobe sa invaliditetom, izbeglice, osobe koje nemaju izgrađen stav o procesu.

U Savetu ministara naglašavaju da rezultati istraživanja u poslednje četiri godine ukazuju na značajan pad podrške javnosti članstvu u EU – sa 78 procenata u 2015. na 56,5 odsto u 2018. godini. Iz toga izvlače zaključak da građani nemaju dovoljno informacija o procesu evropskih integracija i većina izjavljuje da ih u medijima najviše interesuju teme o uticaju procesa integracija na svakodnevni život.

Građani se najčešće o pitanjima evropskih integracija informišu putem televizije i interneta.

Kako navode, stalno praćenje medija u Direkciji za evropske integracije BiH pokazuje da se o procesu evropskih integracija izveštava šturo, uopšteno i u kontekstu dnevnopolitičkih dešavanja, tako što se akcenat stavlja na izjave zvaničnika BiH i Unije.

U printanim, onlajn i elektronskim medijima nedostaju analitički tekstovi i tematski prilozi u kojima bi novinari običnim građanima predstavili koliko će proces pridruživanja EU uticati na kvalitet života u BiH, koje se reforme moraju sprovesti i kakav će očekivani učinak one imati, te koje strukture i na koji način mogu koristiti finansijsku pomoć iz evropskih fondova. U tom smislu potrebno je organizovati radionice na kojima bi se novinari informisali i edukovali o specifičnim temama – navodi se u Strategiji.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Slobodan Popadić, 29.05.2019.

Naslov: Redakcija