Zastava Srbije
glavna-slika

PRIJEDLOG ZAKONA O PODSTICAJIMA U PRIVREDI RS: Pravo na podsticaje, odnosno povrat poreza i doprinosa, imaju privredna društva i samostalni preduzetnici iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga

31.05.2019.


Vraćanje poreza i doprinosa poslodavcima koji povećaju plate radnicima nije najbolje i nije sistemsko rešenje. U praksi, u većini slučajeva neće biti povišica već će onaj deo koji se isplaćuje na crno postati legalan, a takvi poslodavci će još biti nagrađeni.

Ovo, između ostalog, kažu pojedini privrednici u vezi sa Prijedlogom zakona o podsticajima u privredi RS kojim se definiše povrat poreza i doprinosa poslodavcima koji povećaju plate zaposlenima.

Privrednici kažu da je dobar deo poslodavaca koji posluju legalno iscrpio svoje mogućnosti i povećao plate zaposlenima. Tako da predloženi zakon, kako oni smatraju, uglavnom predstavlja nagradu onima koji godinama krše zakon, jer će sada onaj deo koji isplaćuju "na ruke" prebaciti na račun i još dobiti povrat poreza. Istovremeno, radnik će imati istu platu.

Predlagač zakona, Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske, nije objelodanio tekst zakona, već samo saopštenje za javnost. Poručuju da će uskoro i to uraditi, a kažu i da su svesni da će ovaj zakon legalizovati neke isplate radnicima.

Međutim, poručuju da ovaj zakon neće biti presudan za povećanje plata u Republici Srpskoj, već da će to tržište regulisati.

Poznato je da je predloženo da onim poslodavcima koji povećaju plate preko 550 KM usledi povrat 70 odsto plaćenih poreza i doprinosa, a ako plata ne prelazi 550 KM sa povećanjem, tom poslodavcu sledi povrat od 30 odsto plaćenih poreza i doprinosa.

Privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, od kojih jedan period traje od 1. januara do 30. juna, a drugi period od 1. jula do 31. decembra u jednoj kalendarskoj godini, počevši od 1. jula 2019. godine – kažu u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da ova asocijacija podržava sve što je interesu privrede i sve što predstavlja rasterećenje privrednika. Ali, asocijacija privrednika smatra da ovo nije najbolje rešenje.

Potrebno je rešenje jednakosti i ravnopravnosti kako bi podsticaj osetili i oni koji su već povećali plate. Imamo situaciju da u istoj delatnosti postoje firme koje su već povećale plate ranije i one koje će sada da povećaju. Jedni će dobiti podsticaj, a drugi neće – upozorava Kovačević.

Posebno je pitanje, kako kaže, provodivosti zakona.

Smatramo da je najbolje rešenje smanjenje poreza i doprinosa za privredna društva, a vreme će pokazati da li smo mi u pravu ili ne – dodaje Kovačević.

Vlada Republike Srpske predlaže da pravo na podsticaje, odnosno povrat poreza i doprinosa, imaju privredna društva i samostalni preduzetnici iz oblasti proizvodnje, trgovine i usluga.

Po računici poslodavaca, u ove tri oblasti zaposleno je oko 211.000 radnika ili oko 80 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Prosečna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu je iznosila 896 konvertibilnih maraka. Međutim, u oblasti proizvodnje neke delatnosti već imaju prosečne plate koje su znatno iznad proseka, poput proizvodnje električne energije, gde je prosečna plata 1.212 maraka, te vađenja rude i kamena (1.153 marke).

Znatno ispod prosjeka primaju ugostitelji kojima je prosečna plata u aprilu iznosila 628 maraka, ali upravo u ovoj oblasti ima, po tvrdnjama inspektorata i sindikata, najviše rada na crno i nelegalnih isplata. Prosečna plata građevinaca je 622 KM, a u trgovini 679 maraka.

Vlada RS ima cilj da obezbedi uslove da prosjčna plata u Republici Srpskoj bude 1.000 konvertibilnih maraka.


IZVOR: Vebsajt Blic, Tijana Grujić, 29.05.2019.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija