Zastava Srbije

UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA BIH: Poljoprivrednici traže uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje

31.03.2021.


Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine traže da se u dnevni red naredne sjednice Vijeća ministara uvrsti tačka koja se odnosi na uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

Kako su rekli, poznato im je da je prošle sedmice kolegij VM odbio da se raspravlja na tu temu.

"Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobi, želimo još jednom podsjetiti VM i javnost na naš osnovni zahtjev a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi", istakli su poljoprivrednici.

Navode da, u trenucima kad u svim sektorima privrede padaju plate, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posledice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikanstvo i zaštitu velikih uvoznika - finansijera političkih stranaka.

"Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani, koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda", kažu poljoprivrednici.

Navode da su bili više nego strpljivi i uvažili su zahtjeve da se rokovi produže, uzdajući se u ozbiljnost članova Vijeća ministara.

"Nažalost, sve više čini nam se da političke stranke rastežu ovu tešku situaciju ciljano, jedni kao "rade svoj posao" a drugi kao opstruišu, jedni podržavaju a drugi osporavaju, jedni su uz nas a drugi protiv nas, i tako unedogled za i protiv", navedeno je u saopćenju.

Zaključuju da poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji.

"Nećemo odustati od naših zahtjeva, pa makar bili prinuđeni da blokiramo kompletnu državu. Odluke o eventualnim daljnjim koracima donijet ćemo nakon ovosedmične sjednice VM", zaključuju poljoprivrednici.


IZVOR: Vebsajt Klix, 29.03.2021.

Naslov: Redakcija